Rigó Csaba Balázs a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén, a Versenyképesség és európai recesszió – EU-elnökség című kerekasztal-beszélgetésen vett részt Bogdan Marius Chiritoiu, a Román Versenyhatóság elnöke, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő és Polacsek Csaba, a PwC Hungary partnere társaságában; a panelt Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos alelnöke moderálta – ismertette közleményében a versenyhivatal.

Hirdetés

A GVH elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt években Európa lemaradt a mesterséges intelligencia (MI) és az 5G technológiában, ami jelentős versenyképességi problémát jelent.

Úgy vélte, hogy a túlszabályozás és a bürokratikus akadályok hátráltatják a versenyképességet, az innovációt és a nemzeti, illetve európai „bajnokok” kinevelését, ami a fogyasztói jólét útjában áll.

A magyar versenyhivatal elnökének álláspontja szerint a következő időszakban az Európai Uniónak az innovációra, az adminisztratív akadályok lebontására, a bővítéspolitika felgyorsítására és a demográfiai folyamatok megfordítására kell fókuszálnia, továbbá stratégiai és szabályozási kérdésekben ki kell kérni az európai vállalatok véleményét.

Korábban írtuk

Rámutatott: a geopolitikai érdekeket szolgáló kereskedelmi szabályok hosszú távon az unió és a tagállamok gazdasági érdekeit sértik.

Beszámolt arról, hogy a nemzeti versenyhatóság 2024 elején piacelemzést indított az MI és kockázatai feltárására, egyben hangsúlyozta, hogy a jelenleg tartó magyar uniós elnökség fő célkitűzéseit aktívan támogatja a GVH.

Rigó Csaba Balázs kitért arra, hogy a GVH jelentős szerepet vállal a nyugat-balkáni régió versenyhatóságainak oktatásában és uniós felkészítésében, ez fontos magyar nemzeti érdek, és lényeges az EU versenyképessége szempontjából is – ismertette közleményében a GVH.