Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Tuzson Bence igazságügyi miniszter (j) és Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja az EU bel- és igazságügyi minisztereinek találkozója után tartott sajtótájékoztatón Luxembourgban 2024. október 11-én
Hirdetés

A tárcavezető az uniós igazságügyi miniszterek tanácskozását követő, Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztossal közös sajtótájékoztatóján elmondta: az ülésen azt is vizsgálták, milyen eszközökre van szükség ahhoz, hogy az EU-s jogrendszer segítse a tagállamokat a versenyképesség erősítésében.

A tárcavezető kiemelte az EU-ban működő kis- és középvállalkozásokat, amelyek, mint mondta, „az Európai Unió gazdasági életének és a munkahelyteremtésnek a gerincét alkotják”, leszögezve: mivel ezen vállalkozások könnyen kerülhetnek kiszolgáltatott helyzetbe, olyan eszközöket kell találni, amelyek erősítik jogérvényesítési képességüket.

„Nagyon fontos, hogy ezen vállalkozások képesek legyenek helyt állni az uniós és az unión kívüli piacokon is” – szögezte le, hozzátéve: a peres eljárásokhoz való hozzáférést is meg kell könnyíteni számukra.

Tuzson Bence emellett az EU-ra váró kihívások között említette a kábítószer-kereskedelem és a szervezett bűnözés elleni harcot, aláhúzva: mivel ezek határokon átnyúló jelenségek, fontos, hogy a tagállamok együttműködjenek a küzdelemben.

Korábban írtuk

Ezzel kapcsolatban Reynders elmondta, hogy az ülésen egyeztettek a kábítószer-kereskedelem elleni harcban komoly szerepet vállaló, az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős Eurojust elnökével is. Hozzátette: a cél minél több unión kívüli országgal aláírni nyomozati megállapodásokat, példaként pedig Örményországot említette, amellyel az EU idén írt alá ilyen egyezményt.

Tuzson Bence rendkívül veszélyesnek nevezte az antiszemitizmust, amely, mint mondta, az utóbbi időszakban felerősödött és kiemelte: Magyarország zéró toleranciát hirdetett ezzel kapcsolatban. Mint mondta, az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni európai uniós fellépés szintén szóba került az ülésen, és azt is elmondta, hogy a tárcavezetők megvitatták a jelenségek elleni közös fellépés lehetőségeit, például a tagállamok közötti információcserét, illetve a már bevált gyakorlatok átvételét.

A miniszter elmondta továbbá, hogy az ülésen áttekintették az ukrajnai háborút is, amellyel kapcsolatban Reynders aláhúzta, hogy vizsgálják az atrocitásokat elkövetők felelősségre vonásának lehetőségét, beleértve egy nemzetközi bíróság felállításának lehetőségét is.