Tuzson Bence a Deák Ferenc születésének 221. évfordulója alkalmából az egykori kúriájában rendezett megemlékezésen úgy fogalmazott: Deák jogászprofesszorként, a haza bölcseként, politikusként és nagy gondolkodóként létrehozta a kiegyezést, és ezzel az országot a fejlődés pályájára állította.

A „haza bölcse és a nemzet prókátora” volt, aki folyamatosan azon dolgozott, hogy a ma is legfontosabb értékeinket elmélyítse és képviselje, köztük kiemelten a nemzet szabadságát.

Hirdetés

„Képes volt tollal, gondolatokkal harcolni” a maga higgadtságával, állandóan a megegyezést keresve, akár a harcosokkal ellentétben vagy mellettük kiállva megalkotni azt az országot, amelyet Magyarországnak nevezünk – hangsúlyozta a miniszter.

Kiemelte: Deák Ferenc jogászként is nagyon komoly teljesítményt nyújtott, hiszen a büntető törvénykönyv általa készített tervezete ma is mintának tekinthető, a modern büntetőjog egyik alapvető okmányának, amelyből a magyar jogalkotás kiindulhatott.

Tuzson Bence emlékeztetett arra, hogy a kehidai kúria falai között olyan iratok, levelek és gondolatok születtek, amelyek összekapcsolták Magyarországot és olyan nagy embereket, mint Széchenyi István, Kossuth Lajos vagy Vörösmarty Mihály. Példát mutatott azoknak, akik a közéletben tevékenykednek.

Korábban írtuk

Azokat a gondolatokat, törekvéseket, amelyeket a nemzet szabadságát, függetlenségét és fejlődését illetően megfogalmazott, „mindannyiunknak belül kell éreznünk”, és mindenkinek tennie kell azért, hogy ezek megvalósulhassanak. Az értékeinket, gondolatainkat tovább kell adni a gyerekeink számára, mert nemcsak a nagy emberek történeteivel erősíthetjük az országot, hanem mindannyiunk történeteivel, amelyből mozaikként rajzolódik ki Magyarország – jelezte az igazságügyi miniszter.