Az illegális migrációt kéne megállítani, nem az uniós polgárokat vegzálni a határokon – mondta egy készülő EU-rendelet kapcsán Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

Fotó: mti, archív, illusztráció

Márciusban az EU elfogadhat egy olyan rendeletet, melyet 20 nap múlva már alkalmazni is kell. Az uniós szabály életbe lépése esetén minden uniós polgárt, adataikat, irataikat szisztematikus ellenőrzésnek kell majd alávetni az uniós határokon történő minden egyes ki- és belépésnél – mondta az államtitkár.
    
Az unióban Magyarországnak van a leghosszabb schengeni szárazföldi határa: 1053 kilométer. Ezen több tízmillió ember, jármű közlekedik évről évre. Az új rendelkezés azt jelentené, hogy a legjobb szervezés mellett is nyolc másodperccel nőne a beléptetés időtartama minden egyes kifelé, illetve befelé haladó uniós polgárnál. Így nyáron a román vagy a horvát határon 8-10 órás várakozásra, tumultusra kell felkészülni, és valami hasonlóra kell számítani Ferihegyen is, hiszen a repülőterekre is érvényes lenne ez az uniós rendelkezés, melynek ráadásul még jelentős költségvonzatai is lehetnek – ismertette Tuzson Bence.
    
Miközben Magyarország mindent megtesz az unió határainak fizikai és jogi védelme érdekében, Brüsszel képtelen hatékony intézkedésekre az illegális migrációval szemben, máig nem tudta lezárni a bevándorlási útvonalakat. Különösen a tengeri határokon jöhetnek be Európába mindenféle papírok nélkül a migránsok – jegyezte meg a kormánypárti politikus.
    
Ez az új brüsszeli rendelkezés se az illegális bevándorlást, se a terrorizmust nem képes megakadályozni csak arra jó, hogy az uniós állampolgárokat vegzálja teljesen szükségtelenül. Továbbá a rendelet szuverenitási kérdéseket is felvet, hiszen az EU ismét elvonna egy jogkört a magyar államtól, amely ezután már nem dönthet önállóan arról, hogy ki léphet be az ország területére – szögezte le az államtitkár. 
    
A magyar kormány határozottan tiltakozik Brüsszel újabb bürokratikus és értelmetlen intézkedése ellen, amely a schengeni rendszer szétzúzásával fenyeget – szögezte le Tuzson Bence.
    
Orbán Viktor legutóbbi, péntek reggeli rádióinterjújában bírálta az EU által tervezett úgynevezett szisztematikus határellenőrzési rendszert, amely szerinte „agyrém”, az EU-s állampolgárok „vegzálását” jelentené. Miközben az illegális migránsokat folyamatosan beengedik az EU-ba, aközben az útlevéllel rendelkező, törvénytisztelő uniós állampolgároktól teljes ellenőrzést követelnének. Elemi érdek, hogy Brüsszelt jobb belátásra bírják a kérdésben – fűzte hozzá a miniszterelnök pénteken.

MTI