– Azt mondta a Szent Korona rádió egyik műsorában: „nagy fájdalom számomra, hogy nem tudatosan éltem át a rendszerváltást.” Mire gondolt?

– Arra, hogy az olyan történelmi időszak volt, amit nemhogy tudatosan kellett volna megélni, de cselekedni is kellett volna. Akkor nem a politika, hanem a sport érdekelt a legjobban. A rendszerváltás idején, 28 évesen kerültem a Magyar Rádió sportosztályára, majd nem sokkal később a Magyar Televíziónál vezettem szórakoztató műsorokat. Az első választásokon a Fideszre szavaztam, mert Orbán Viktor szimpatikus volt. 1994-ben a Fidesz választási kampányzáró műsorát húszezer ember előtt én vezettem, de komolyabban még ekkor sem foglalkoztam politikával. Antikommunista voltam, a vörösöket elutasítottam, és egy dologban voltam biztos: a szocialistákra nem szabad szavazni. Amikor a Fidesz kormányra került, egy kereskedelmi tévében, a TV3-ban lettem híradós műsorvezető. Csak utólag jöttem rá, hogy az egy liberális szellemiségű televízió volt. De ilyen mélységekben akkor ez az egész nem érdekelt. Érdekes módon, pont a Fidesz-kormány alatt nem volt munkám. Viszont rengeteg szabad időm lett, sokat olvastam, elmélyültem a közéleti kérdésekben is. Akkor állt össze bennem a kép. Ma már túl sokat is foglalkozom a politikával. Néha annyira elmerülök a hírekben, annyira beleélem magam az ország helyzetébe, hogy sokszor magával húz a mélybe.

– Milyen elhatározásból döntött úgy, hogy elindul a tahitótfalui választásokon?

– A választásokat azért kellett kiírni, mert Budai Mihály megromlott egészségi állapota miatt lemondott a polgármesteri tisztségről. Jobboldali érzelmű barátaim azzal kerestek meg, hogy nem találnak a jobboldal számára hiteles polgármester-jelöltet. Pontosabban fogalmazva hiteles jelölt volt, de olyan, aki eséllyel is indulhatott volna egy polgármester-választáson, olyan nem. Az első pillanatban rögtön azt válaszoltam, hogy nem vállalom. Azután elkezdtem arra gondolni, hogy mint újságíró, hétről hétre mondom a magamét, csak beszélek, beszélek, aminek vagy van következménye, vagy nincs. Rájöttem arra, hogy elérkezett életemben az a pillanat, amikor kipróbálhatom, tudok-e cselekedni is. Másrészt beláttam, ha nem vállalom el a felkérést, akkor minden marad a régiben.

– Mit jelent az, hogy minden marad a régiben?

– Tahitótfalu élete minden tavasszal arról szól, hogy rettegni kell az árvíztől. 2006-ban a fél falut elvitte árvíz, de azóta sem épült gát. Azt mondják, az engedélyezések miatt nehézkes az építkezés. Szerintem csak akarat kellene. A szomszéd település polgármestere elmagyarázta nekem, hogyan lehet rövid idő alatt megépíteni egy gátat. Ha polgármesterré választanak, már másnap, február másodikán elkezdek annak érdekében dolgozni, hogy legalább a legveszélyeztetettebb részeket gát védje. Nemcsak az árvíz jelent gondot, hanem egy nagyobb esőzés is, ami után a Tahi oldalról valóságos sárlavina szokott zúdulni a 11-es útra. Tahitótfalu a Szentendrei-sziget fővárosa, ezért építeni kellene egy olyan iskolát is, ahol a környező települések gyermekei együtt tanulhatnának. Ez a hosszú távú terveim között szerepel. Szeretnék létrehozni egy iskolabusz-hálózatot, amerikai mintára. Szerintem fillérekből megoldható lenne. Nem kellene a szülőknek kígyózó autókonvojokat indítani a gyerekekért, és a gyerekek sem lézengenének. Problémát jelent az is, hogy nincs zebra a faluban, és a száguldozó autók időnként gyerekeket ütnek el. Annak ellenére, hogy Tahitótfalu nem szegény település, semmilyen nagyobb jelentőségű beruházás, építkezés évek óta nem volt a faluban.

– Milyen az önkormányzat vagyoni helyzete?

– Tisztán csak akkor fogok látni, ha polgármesterként betekinthetek a költségvetési adatokba. Amennyire most átlátom a helyzetet, elmondhatom, hogy több mint százmillió forintja van a falunak. Ezért is döbbenetes számomra, hogy karácsonykor egy jelképes kivilágításra sem tellett. Néha egészen elképesztő dolgokat hallok a falu életével kapcsolatban. Ha megválasztanak polgármesterré, ki fogom deríteni, hogy ezeknek a szóbeszédeknek van-e valóságtartalmuk.

– Milyen szóbeszédekre gondol?

– A falu életében a legjelentősebb esemény az eperfesztivál. Ezzel kapcsolatban hallom a legtöbb pletykát, hogy kik és hogyan nyúlják le a bevételt, amely az önkormányzatot illetné. Polgármesterként utánajárok ennek, és rendet teszek az eperfesztivál körül. Megengedhetetlen, hogy ezek a pénzek ne az önkormányzathoz fussanak be. Szeretném megteremteni a hagyományát egy évről évre visszatérő lovasfesztiválnak, amelynek minden bevétele az önkormányzatot illetné. A médiában szerzett kapcsolataim segítségével terveim szerint olyan magas nézőszáma lesz az eseménynek, amely komoly bevételt jelent majd az önkormányzatnak.

– Február elsején lesznek a választások. Hogyan fogadták a faluban a hírt, hogy elindul?

– Az induláshoz szükséges 150 ajánlószelvényt egy nap alatt sikerült összegyűjtenem. Sokan azt gondolhatják, a televíziós szerepléseimmel olyan népszerűségre tettem szert, amely egyenesen a polgármesteri székbe repít. Érdekes módon az országos ismeretségem sokkal nagyobb, mint Tahitótfalun, ahol három éve élek. Ugyanis itt sem a Hír TV-t, sem az Echo TV-t nem tudják fogni az emberek. Keményen meg kell dolgoznom a szavazatokért, a nevem önmagában nem jelent előnyt a választásokon. Január elején lakossági fórumokat tartok, az utolsó héten pedig kihívtam a polgármester-jelölteket vitára.

– Kik lesznek az ellenfelei?

– A legerősebb vetélytársam a jelenlegi alpolgármester, aki MDF-es kötődésű.

– Ön viszont független jelöltként indul a választásokon. Az mit jelent?

– Azt, hogy bár polgármester-jelöltként is nyíltan vállalom jobboldali nézeteimet, sőt még radikális gondolataimat is, azonban ha a falu érdeke úgy kívánja, ezeket egy polgármesternek háttérbe kell szorítania. Nem alkalmas egy község vezetésére az, aki ezt nem tudja megtenni. A falu érdekében olyan polgármesterekkel is tartanom kell a kapcsolatot, akik homlokegyenest másképp gondolkodnak, mint én. Legfeljebb a kapcsolatunk nem baráti lesz, hanem szakmai.

– Milyen a képviselő-testület összetétele?

– A jobboldal hetvenszázalékos támogatottságú, ez az arány megmutatkozik a képviselő-testület összetételében is. Jó szándékú és normálisan gondolkodó képviselők vannak a testületben. Olyanok, akik biztosan támogatnának egy olyan polgármestert, aki értelmes cél érdekében dolgozik. Biztos vagyok benne, hogy tudunk majd együtt dolgozni. A testületi ülésekkel kapcsolatban lesz egy fontos változás, ha engem bíznak meg a község vezetésével. A nyilvánosság erejét szeretném növelni, úgy, hogy a testületi ülésekről és az ott lezajlott szavazásokról szórólapon fogom tájékoztatni az embereket. Mindenkinek joga van tudni, melyik képviselő hogyan szavazott.

– Marad az Echo TV-nél, ha megválasztják?

– Természetesen. Remélem, ez nem lesz kizáró ok. Bár elveszítek rengeteg szabadidőt, ami most van, de kárpótol, hogy tudok tenni a köz érdekében. A feleségem és a gyermekeim is mellettem állnak, támogatnak. Beszéltem két polgármester barátommal, Molnár Csabával és Bethlen Farkassal, Verőce és Kisoroszi polgármestereivel, akik nagy ösztönző erőt adtak.

Lass Gábor


PÖRZSE SÁNDOR

1959-ben született Budapesten.

1984-ben szerzett felsőfokú reklámszakemberi végzettséget.

1988-tól dolgozik a médiában műsorvezetőként.

Munkahelyei: Magyar Rádió, MTV, TV3, RTL Klub.

2002-től 2005-ig a Hír TV műsorvezetője.

2005-től az Echo TV műsorvezetője.