300 évvel a hűbéri szerződés megkötése után, amikor először határozták meg hivatalos iratban Csepel határait, a postán vagy az interneten keresztül újra választhatják címerüket a csepeliek. Három javaslat közül lehet választani. Egy a régi, ma is használt címer, amely a korabeli jobbágyélet terményeit és eszközeit ábrázolja, egy a település történelmi múltjára és névadójára, Árpád vezér főlovászára utal, egy pedig Csepel földrajzi elhelyezkedésére – értesült a Csepel.info.

A jelenleg használt községi pecsét, amely később a kerület címerévé vált, 1742-ben készült, és az akkori Csepelen lakó jobbágyok mindennapi életéhez kötődik. A címerben vízként hullámzó földeken gabonaszálak láthatók, előttük a korabeli paraszti élet eszközeivel. Csepel a XIX. század végétől azonban egyre inkább ipari település lett, XX. századi történelme pedig eggyé vált a magyar nagyiparéval. Ma a csepeliek közül segítség nélkül tízből kilencen még körülírni se nagyon tudják, hogy mi látható a kerület címerében. Ennél is kevesebben, mindössze egy-két százalék tudja megnevezni az ott látható eszközöket, a döntő többség pedig konyhakéseket, kaszákat, esetenként körömreszelőt vél látni bennük.

Ennek is köszönhető, hogy Csepel mai vezetése olyan javaslatokat dolgozott ki, melyek a XVIII. századi paraszti élet terményei és eszközei mellett a kerület és egyben Csepel-sziget névadójára, Csepel ispánra, Árpád vezér főlovászára – illetve a fehér lóval egyben Árpád vezérre, a fejedelmi házra és a magyarok szent állatára – utal, vagy éppen a kerület elhelyezkedését emeli ki.

A címerekről a csepeliek javaslatai alapján fognak dönteni, a javaslatokat levélben várják, de a kerület hivatalos oldalán keresztül is lehet szavazni: http://www.csepel.hu/cimer/