Emberi életek megmentését jelentheti egy átfogó és egységes környezetvédelmi adatkezelési rendszer kialakítása – hangsúlyozta Pelczné Dr. Gáll Ildikó európai parlamenti képviselő (Fidesz) bizottsági felszólalásában, felhívva a figyelmet az ún. európai környezeti-gazdasági számlák fontosságára. Egy ilyen rendszer kiépítése a jövőbeni komoly segítséget jelenthetne természeti-ipari katasztrófák elkerülésében.

Az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága előtt fekvő jelentés célja, melynek sajnálatos módon a magyarországi vörösiszap-katasztrófa miatt különös aktualitása van, hogy a jövőben egy megbízható adatbázis álljon rendelkezésre a környezet állapotáról. Amennyiben a nyilvántartás megfelelően és egységesen működik, több környezetvédelmi mérés és elemzés is könnyebben elvégezhető, emellett akár a tagállamok szintjén is összehasonlíthatóvá válnak a környezetvédelemre szánt források és azok felhasználásának hatékonysága.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó, aki nemrég csatlakozott az EP Gazdasági és Monetáris Bizottság munkájához, kiemelte: Elengedhetetlen, hogy azokat az adatokat, amelyek segítségével akár a kívánatos környezeti állapot elérése is beárazható elsősorban a tagállamok gyűjtsék be. Az adatgyűjtésnek ezzel egy időben hasznosnak is kell lennie, hogy megfelelő alapot szolgáltasson a környezetpolitikai döntések meghozatalához.