Fotó: MTI/Komka Péter
Az Õrhalom és Ipolyvarbó között megépült új Ipoly-híd a felvidéki Ipolyvarbón az átadás napján, 2023. december 1-jén.
Hirdetés

Egyúttal köszönetet mondott a magyar kormánynak a jó partneri kapcsolatokért a folytatódó fejlesztésekben, s arra is rámutatott, hogy az új szlovák kormány – tekintettel arra, hogy jelentős mértékben vidéki jellegű országról van szó – kiemelt fontosságot kíván tulajdonítani a regionális fejlesztéseknek.

Az Ipolyvarbó és Őrhalom közti híd átadásán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Ondrej Luntner, Besztercebánya megye elnöke és Balla Mihály országgyűlési képviselő is részt vett.

Az új híd fontos regionális infrastrukturális beruházásnak számít, s hosszú évtizedek után jelentősen lerövidíti a Szlovákia és Magyarország közti határfolyó két oldalán, egymástól csupán 1,5 kilométerre lévő Ipolyvarbó és Őrhalom közúti összeköttetését. Korábban az egyik településről a másikra 20-25 kilométeres kerülő utat kellett megtenni. A két település között megépült, 31,5 méteres fesztávolságú, szabadnyílású acélgerendahíd 2,6 millió euróból (mintegy 980 millió forint) épült meg, a beruházást a felek egyenlő arányban biztosították.

Balla Mihály a hidat a térség régóta várt, most megvalósult álmának nevezte, majd a beruházásnak a határ két oldalán élő közösségekre gyakorolt pozitív hatását, összekötő erejét emelte ki.

Korábban írtuk

A szlovák megyét képviselő Ondrej Luntner beszédében egyaránt fontosnak nevezte a „fizikai és metaforikus” hidak építését.

Az új Ipoly-híd megépítése a Határtalan természet – Ipoly híd nevet viselő projekt része, amely az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési program keretében valósult meg több, mint 6,7 millió euró összköltséggel (mintegy 2,5 milliárd forint), amelyből 5,7 millió eurót (mintegy 2 milliárd 130 millió forint) az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszíroztak.