A Duna Tv nézőit izgalmas és látványos barangolás várja a világ legnemzetközibb folyama mentén – földön, vízen, levegőben – négy évszakon át. A sorozatot Pozderka Ivett írta és rendezte, vágója Karácsony Sándor. A Duna Anzixot szépirodalmi idézetek színesítik, narrátora két kiváló színművész: Kovács Nóra és Csernák János.

Nincs még egy folyó a világon, amely olyannyira meghatározta volna a körülötte élők életét, mint a Duna. Ez a folyam beleszólt a történelembe, háborúkat nyert és vesztett népei, nemzeti számára. Megrendíthetetlen és képlékeny határokat állított, gyilkolt és életet adott. Nincs olyan művészeti ág, amelyet ne érintett volna meg vadregényes, romantikus tája, fenséges hegyvonulata, cserfes fiatalsága, mélabús bölcsessége. Sőt! Nemcsak megihleti a művészeket, hanem sokhelyütt mágnesként vonzza maga köré őket. Útja során nemcsak országokat szel át, de különböző éghajlatokat is. Változatos növény – és állatvilága páratlan. Jobb és bal partján megszámlálhatatlan földrajzi csoda, archeológiai- és történelmi emlékhely, műalkotás található. Kastélyok, kolostorok, várak kísérik 2850 km hosszú útját. A Duna nemcsak azt a 10 országot köti össze, melyet napjainkban átszel, hanem szélesebb térségeket is, így szimbolizálva az európai értékeket, szellemiséget, összetartozást, a közös gyökereket, hagyományokat. Ma már – szerencsére -, a határok fokozatos megszűnésével, egyre inkább összekötő, mintsem elválasztó szerepe hangsúlyos.

A Duna Televízió 60 epizódos sorozata a Duna folyam útját járja be fekete-erdei forrásától fekete-tengeri torkolatáig. A Duna útja során számos nemzettel találkozik, melyek sorsát évezredek óta a nagy folyó formálja. A sorozat célja bemutatni azokat a kincseket, melyek e páratlan folyam útját keresztezik, s kiemelni a Duna azon értékeit, melyek talán napjainkban elfelejtődtek. A fenséges folyó múltjában vájkálva, azt jelenével illusztrálva, a sorozat készítői azt remélik, talán a jövőjéért is tehetnek valamit. Szeretnék ugyanis, ha valaki – éljen bárhol is a Duna-medencében – mindig kimondhatná, „a mi Dunánk”.

Duna Anzix – 60 részes ismeretterjesztő filmsorozat a Dunáról a Duna Televízióban – ahogy még sose láttuk!

Első rész: július 4., hétfő, 16:45

Második rész: július 5., kedd, 16:45

Harmadik rész: július 6., szerda, 16:40

Negyedik rész: július 7., csütörtök, 16:40

Ötödik rész: július 8., péntek, 16:35

További adásidőpontok: www.dunatv.hu