Az újság szerint a szlovák kormány szerdai ülésén tárgyalt a megegyezésről, a nyilatkozatot csak Daniel Lipsic belügyminiszter nem szavazta meg.

A kormánynak szeptember 30-áig kell kidolgoznia állásfoglalását Malina Hedvig strasbourgi beadványával kapcsolatban, erre több mint fél éve volt, mert az emberi jogi bíróság keresetét még március 28-án megkapta.

Az Új Szó szerdán érdeklődött az Európai Emberi Jogi Bíróság szlovákiai kormányképviselőjénél, Marica Pirosíkovánál, aki azt mondta: a különleges körülményekre való tekintettel nem beszélhet arról, hogy elkészül-e az említett időpontra az állásfoglalás.

Ez a speciális körülmény a lap értesülései szerint az, hogy az igazságügyi miniszter ismételten javasolta Hedvig ügyvédjének a békés megegyezést. A bíróság szabályzata szerint a felek sem a tárgyalás tényéről, sem az ott elhangzott feltételekről nem nyilatkozhatnak.

„Ez nem egy mindent elsöprő győzelem, de fontos lépés a felé. A kormányban ülő tisztességes emberek igyekezetét látom ebben a gesztusban, hogy elhatárolódjanak elődeik gyakorlatától, és ezt nagyra értékelem” – mondta a lapnak Roman Kvasnica, Malina Hedvig ügyvédje.

A magyar diáklány – aki azóta férjhez ment és kétgyermekes anya lett – akit 2006. augusztus 25-én támadtak meg Nyitrán, 2007. november 22-én fordult az Európai Emberi Jogi Bírósághoz. Az a tény, hogy a testület értesítette a szlovák kormányt beadványáról, azt jelenti, hogy a panasz megfelel az Emberi Jogok Európai Egyezményében meghatározott feltételeknek. Ellenkező esetben a bíróság nem is iktatta volna.

Az Új Szó úgy tudja: a szlovák kormány elismerte a jogsértést és békés megegyezés készül. „Egyelőre találgatni sem lehet, milyen hatással lesz ez a fejlemény a pozsonyi főügyészségre (jelenleg az ügy ott van). Tartani lehet attól is, hogy egy következő kormány, amelyben ugyanazok foglalnának helyet, akik Hedviget hazugsággal vádolták, azzal bagatellizálná a mostani kabinet nyilatkozatát, hogy a békés rendezésre politikai szimpátiák alapján került sor” – áll a lapban.

(MTI)