Az új jelentés elrendelése az Új Szó szerint annak jele, hogy az ügyészség feltehetően már nem tekinti hitelesnek egy másik orvosszakértő, Peter Labas által korábban, 2009-ben készített jelentését. Ez a korábbi orvosszakértői vélemény arról szólt, hogy Malina Hedviget nem verték meg, sérüléseit pedig önmaga okozhatta.

Az új jelentés elkészítésének tervéről a pozsonyi Sme is beszámolt. A liberális szlovák lap úgy tudja: az új jelentésnek december 22-ig kellene elkészülnie, s abban az orvosszakértőnek, aki egy ortopéd orvos lesz, ismételten elemeznie kellene Malina Hedvig sérüléseit, s magyarázatot kellene adnia arra is, hogy miért voltak különbségek azoknak az orvosoknak az állításaiban, akik a diáklány megverésével kapcsolatban korábban vallomást tettek.

Az új jelentést alig két héttel azután rendelték el, hogy a 2006 augusztusában megvert egykori diáklányt ismételten pszichiátriai kivizsgálásra idézték be. A vizsgálatot az ügyészség arra hivatkozva rendelte el, hogy kiderítse: Hedvig milyen elmeállapotban volt az őt ért támadás és az azt követő kihallgatások idején. A kétgyermekes családanya, Malina Hedvig a múlt hét hétfőre kitűzött kivizsgáláson nem vett részt, ügyvédje, Roman Kvasnica tájékoztatása szerint azért, mert beteg gyermekeire kellett vigyáznia.

Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte, vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák belügyminiszter azonban nyilvánosan megvádolták őt azzal, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt elmondta, s ezért 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene. Ez az eljárás máig nem zárult le, s ennek keretében indítványozta az ügyészség korábban Malina Hedvig elmeorvosi kivizsgálását és most az új orvos szakértői jelentés elkészítését is.

Ugyanakkor 2012 februárjában a szlovák kormány nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügye miatt. Közleményében a pozsonyi kormány elismerte, a panaszos ügyében bizonyos körülmények kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy sérülhettek a panaszosnak az általános emberi jogi charta által biztosított jogai.

(MTI)