Az Európai Parlament plenáris ülésén Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztos bemutatta az EU 2020 Stratégia új zászlóshajó kezdeményezését, az új készségekről és munkahelyekről szóló menetrendet. A néppárti frakció nevében, Őry Csaba európai parlamenti képviselő (Fidesz) üdvözölte a programot, ugyanakkor több terület – atipikus szerződések, mobilitás, képzés – fokozottabb kezelésére is felhívta a figyelmet.

A vitát megelőzően José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke ismertette a Bizottság 2011. évi munkaprogramját, mely során Őry Csaba, a néppárti frakció foglalkoztatás- és szociálpolitikai témafelelőse, Szájer Józsefhez hasonlóan, hangsúlyozta a Bizottság és a Parlament megerősített együttműködésének jelentőségét. A fideszes EP-képviselő kiemelte, hogy a munkaprogram hatékony végrehajtásához az Európai Parlament folyamatos politikai ellenőrzésére lenne szükség. A néppárti politikus számos javaslatot hiányolt a Bizottság 2011-es munkaprogramjából a munkahelyi egészség és biztonság témakörében. Őry a munkavállalók kiküldetéséről (posting) szóló 96/71/EK irányelv kapcsán emlékeztette Barroso elnököt, hogy a néppárti frakció az irányelv hatékony végrehajtását ösztönzi, azonban ellenez bármilyen revíziót e téren. Őry Csaba a kis- és közepes vállalkozásokat sújtó adminisztratív terhek csökkentésének fontosságára is kitért plenáris felszólalásában.

Az új készségekről és munkahelyekről szóló európai bizottsági menetrendről szóló tegnap esti vitában Andor László biztos szavait kommentálva a néppárti frakció vezérszónokaként Őry kijelentette: „Teljes mértékben üdvözlöm a Bizottság kezdeményezését, a prioritásként megjelölt négy területet”. A néppárti frakció is támogatja a rugalmas biztonság elveinek további alkalmazását, valamint a munkaidő-irányelv tárgyalásának újrakezdését. Mindazonáltal Őry Csaba számos további pontosítást javasolt. A politikus szerint a napjainkban egyre gyakoribb atipikus munkavégzés formáit szintén uniós szinten szükséges szabályozni, valamint fokozni kell a munkavállalók mobilitását az Európai Unióban. „Kiemelt jelentőségű, hogy az alacsony képzettségűek megfelelő képzést kapjanak” – tette hozzá Őry Csaba fideszes európai parlamenti képviselő.