Az M3 Nyíregyháza és 49. sz. főút közti szakaszán ma megkezdődött az első olyan autópálya-fejlesztés, amelynél az építkezés már az új kormányzati időszakban indul el – hangsúlyozta Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési helyettes államtitkára a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által szervezett projektindító ünnepségen 2010. szeptember 14-én, Nyíregyházán.

Mint kiemelte, az M3 Nyíregyházán túli meghosszabbítása nem csupán a térség és Budapest között javítja jelentősen a közlekedési lehetőségeket, hanem egy nemzetközi közlekedési folyosó részeként európai léptékben is fontos beruházás. A fejlesztés kedvező hatása, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számos további települését mentesíti az átmenő teher- és személyforgalomtól, ezzel élhetőbbé téve a vidéket. Az építkezés a tervek szerint a jövő év végére fejeződhet be.

Schváb Zoltán beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az autópálya-fejlesztések döntéshozatali mechanizmusa, a pályáztatási rendszer működése alapos átgondolásra szorul. A műszaki tartalom meghatározásában, az árazásban és számos egyéb körülményben is világos elvek szerint kell a jövőben eljárni. E folyamatok ésszerűsítése érdekében intenzív munka folyik a közlekedésért, infrastruktúra-fejlesztésért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban – tette hozzá, majd jó munkát kívánt a kivitelezőknek, az építkezésen dolgozóknak.

Az M3 gyorsforgalmi út Nyíregyháza–49. számú főút közötti szakaszának hossza 33,8 km. A beruházás során uniós támogatásból 2×2 forgalmi sávos autópálya épül új nyomvonalon, 130 km/h tervezési sebességgel.