A közép-dunavidék hulladékgazdálkodás javításához szükséges 9 milliárd forintos költségből 7,6 milliárdot vállal az EU. A beruházás 650 ezer ember életminőségét javítja 167 településen. A beruházás keretében elkészül – egyebek mellett – 306 hulladéksziget, egy átrakó és három válogató is.

A másik környezetvédelmi projekt 103 hulladék lerakó rekultivációját tartalmazza, Pest-, Csongrád-, Komárom-Esztergom- és Békés megyében. Ez a beruházás 550 ezer embert érint, és munkahelyeket is teremt. A 16,1 milliárd forintos költség 15 százaléka a magyar állam saját forrása, a többi uniós támogatás.

A szerdai kormányülésen eldöntött műemlék felújítás a hatvani Grassalkovich-kastélyra és a hozzá tartozó parkra vonatkozik, amelyre 3 milliárd forint fordítható, az Új Széchenyi Tervből. Itt kap helyet majd az országos vadászati múzeum, és egy ökoparkot is kialakítanak a területen.

A vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésére a kormány idén már indított egy 105 milliárdos programot, ez növekszik 400 milliárd forinttal. A program végeredménye egyszerűbb társasági adóbevallás, és adatszolgáltatás lesz. Létrejön az e-vállalkozás internetes felület, amelyen minden ügyüket intézhetik majd a cégek. A program 2014-re érik be – mondta a szóvivő. Abban az évben – a hatására – a GDP 1,3-1,4 százalékkal emelkedik, a költségvetés 100 milliárd forint többlet bevételhez jut, és 100 ezer új munkahelyet eredményez.

Kérdésre válaszolva megerősítette a szóvivő azt a hírt, hogy az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) kulcsa jövőre 37 százalék, a bevételi határ pedig 30 millió forint lesz – erről is szerdán döntött a kormány.

Egy másik kérdésre elmondta a szóvivő, hogy a tervezett bölcsődei gondozási díj egy átlagos családnak – a maximális, az egy főre jutó havi jövedelem 20 százaléka esetén – havi 6 ezer forintot jelent. A kormány célja, hogy a módosabb családok többet fizessenek a bölcsődei szolgáltatásért.

(MTI)