Egyetlen szóval sem válaszolt Magyar Péter, amikor a Telex ezt kérdezte tőle:

Hirdetés
  • „Milyen módon segíti Önt S. Mária, volt-e tudomása S. Mária fegyházbüntetéséről, van-e köze S. Máriának a Tisza Párt pénzügyeihez?”

Nem válaszolt a 24.hu hasonló kérdéseire sem:

  • „Milyen kapcsolatban van S. Mária a Tisza Párttal, a Talpra Magyarok Közösségével, illetve személyesen önnel?”
  • „Tudta-e ön a Metropol-cikk megjelenése előtt, hogy S. Máriát gazdasági bűncselekményért jogerősen elítélték?”
  • „Lát-e ebben problémát abban az esetben, ha hivatalosan vagy formálisan, esetleg baráti szívességből segíti az ön munkáját?”

Időközben újabb részleteket derített ki a Metropol S. Máriáról, aki Magyar Péter kabinetfőnöke és pénzügyeinek személyes irányítója.

Magyar Péter gazdasági vezetője 4 évet ült fegyházban, miután egy piramisjátékot üzemeltető banda tagjaként 1200 embert lopott meg, összesen 8 milliárd forinttal.

Gátlástalanul fosztogatta áldozatait

S. Mária bűntársaival gátlástalanul fosztogatta áldozatait, a kicsalt összeg nagy része a mai napig nem került elő. A hatóságok körülbelül 7 milliárd forintot keresnek. Feltételezések szerint a hatalmas összeg tisztára mosása ma is zajlik, ezért is lehet figyelemreméltó S. Mária felbukkanása Magyar Péter mozgalma körül.

A Metropol a bírósági ítélet, illetve a vádirat tanulmányozása során megtudta, hogy a bűnbanda tagjai több alkalommal is megpróbáltak külföldre szökni. Terveik között az is szerepelt, hogy az EU fővárosában, Brüsszelben rejtőznek el. Egyes utalások szerint jelentős kapcsolataik lehettek a belga fővárosban.

Miután megtörténtek az első letartóztatások, Magyar Péter élettárásnak anyja hónapokon át tovább folytatta az áldozatok becsapását és kisemmizését. Ezt a fajta gátlástalanságot a bíróság súlyosbító tényezőként vette figyelembe a 4 éves fegyházbüntetés kiszabásakor.

Magyar Péter kabinetfőnöke még az elsőrendű vádlott őrizetbe vétele után is azt állította az átvert embereknek, hogy „aggodalomra nincs ok”, csupán pillanatnyi zavarok álltak be, és „a befektetésüket vissza fogják kapni”.

Volt olyan, aki öngyilkos lett

Volt olyan áldozat, akinek még több pénz befizetését javasolta, mondván, „úgy biztos nem veszíthet semmit”.

Vallomásában az egyik áldozat azt mondta, hogy S. Mária hónapokon át zaklatta, újabb és újabb ajánlatokkal „bombázta”, egyre nagyobb és nagyobb hozamokat ígérve. Egy károsultra vetítve egyébként S. Mária okozta a legnagyobb kárt, miután egyetlen embertől 108 milliót csalt ki. A Metropol értesülései szerint volt olyan áldozat, aki öngyilkos lett, miután rádöbbent, hogy aljas módon kirabolták.

Korábban írtuk

A jogerős bírósági ítélet kimondta, hogy S. Mária hamis banki igazolásokkal tévesztette meg az áldozatait, nem egyszer teljesen jogtalan módon az osztrák Oberbank nevét, logóját felhasználva. A fiktív dokumentumokban az is szerepelt, hogy egy neves bankban több százezer euró készpénz áll fedezetként rendelkezésére. S. Mária ezzel győzte meg a leendő befektetőket, hogy a pénzüknek van fedezete, aggodalomra semmi ok. Ha pedig a bankigazolások nem bizonyultak elégnek, S. Mária azzal érvelt, hogy a befektetéseknek ingatlanfedezete is van. Természetesen ebből sem volt semmi sem igaz.

Megtévesztés céljából S. Mária egy weboldalt is fenntartott

A vádirat szerint Magyar Péter pénzügyeinek intézője mindvégig közvetlen kapcsolatba állt a nyolcmilliárdos csalássorozat elsőrendű vádlottjával, a bűnszövetkezet első számú vezetőjével. Az ítélet indoklásában megtalálható, hogy több mint 700 alkalommal beszéltek közvetlenül telefonon egymással, jellemzően arról, hogy kit, mennyi pénzzel lehetne még „levenni”.

S. Mária rendszeres látogatója volt az elsőrendű vádlott irodájának, amit a fontos pénzintézetnek helyet adó Bankcenterben béreltek. A tehetősebb áldozatokat ide vitték be, meggyőzve őket arról, hogy profikkal van dolguk.

Azzal verték át az áldozatokat, hogy egy neves bankár révén a nemzetközi üzleti világban fektetik be a nekik átadott összegeket. Megtévesztés céljából S. Mária egy weboldalt is fenntartott, ahova kamufotókat töltött fel magáról, illetve arról, hogy a bűnbanda vezetői külföldön tárgyalnak, kötnek üzleteket.

S. Mária korábbi főnökét, a csaló banda vezetőjét egyébként 11 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság, jelenleg is fegyházbüntetetését tölti.

S. Mária a rendőrségi kihallgatásán azzal mentegette magát, hogy a pénzügyi tudása erősen hiányos, ő nem igazán ért az ilyesfajta ügyletekhez. „Nem is tudom pontosan, hogy mi a kölcsön és a befektetés közötti különbség” – vallotta, miközben a legnagyobb összeget, 108 millió forintot ő maga csalta ki egy károsultból.

A Metropol cikkét ITT olvashatják.