A Tisza Párt több jelöltje a magyar közéletben ismeretlen, de a Soros-hálózat számára annál inkább ismert szereplő. Mindennek azért is van jelentősége 2024 májusában, mert a milliárdos spekuláns visszatérően a háború folytatását és eszkalációját hangsúlyozza – ismerteti a Mandiner.

Hirdetés

Weisz Viktor Magyar Péterék európai parlamenti listáján a 9. helyen szerepel. Weisz jelenleg a Soroshoz köthető davosi Világgazdasági Fórumnál dolgozik, és némi akcentussal beszél magyarul.

Magyar Péter jelöltje a bevándorlási válság egyik legintenzívebb időszakában, 2016 és 2018 között az Artemisszió Alapítványnál dolgozott, ahol migránsok mentorálásában vett részt. Erről következőképpen írt a Linkedin-profilján:

„Az Artemisszió Alapítvány ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) együttműködésben megvalósult projektjében lehetőségem nyílt arra, hogy mentorként és támogatóként segíthessem Zia Qasemit, egy afgán menekültet, aki Magyarországon akart beilleszkedni.”

Fotó: Mandiner

Valamilyen oknál fogva azonban a fenti, a Mandiner által korábban, az oldal előző időállapotában lementett részlet már nem szerepel Weisz nyilvános Linkedin-életrajzában, ahol 2016 után mostanra hirtelen 2019 következik.

Magyar Péteréknek jó okuk lehet a titkolózásra. Weisz korábbi munkahelye, a migránsok segítésében aktív Artemisszió Alapítvány Soros György fizetési listáján is szerepel: az Open Society Foundations (OSF) 2016-ban 109499 dollárt (több mint 40 millió forintot) adott az alapítványnak. Sőt, az Artemisszió támogatói és partnerei között megtalálható a Soros-hálózat által szintén pénzelt Közélet Iskolája, valamit olyan migránssegítő szervezetek, mint a Refugees Welcome és az European Programme for Integration and Migration (EPIM). A Refugees Welcome olasz szervezete már szintén többször kapott támogatást Soros György alapítványától, az Open Society Foundations-től.

A Soros-kapcsolatok azért is lényegesek a választás szempontjából, mert az üzletember évek óta az orosz–ukrán háború folytatása mellett teszi le a garast.

Ahogy a Mandiner is beszámolt róla, nyilvánosan lobbizott az EU-nál, hogy az több mint ötvenmilliárd dollárral támogassa Ukrajnát. Mindemellett az amerikai spekuláns 2023 nyarán egyértelműen a háború folytatása mellett érvelt, mondván, a kollektív nyugati háborúpártiság ahhoz járult hozzá, hogy Ukrajna készen áll ellentámadást indítani, amint az összes beígért nyugati fegyver megérkezik.

Korábban írtuk

A Talpra Magyarok honlapra feltöltött életrajza szerint Weisz Viktor 2016-ban részt vett az Európai Parlament bevándorlás és migráció témájában megrendezett versenyén, melyen – szóvivőként szerepelve – díjat is kapott. Erre így emlékezett vissza a bemutatkozó videójában:

„Fiatalabb koromban nekem volt alkalmam felszólalni az Európai Parlamentben. Én aznap eldöntöttem, elhatároztam, hogy én ezzel szeretnék foglalkozni.”

A teljes cikket a Mandiner oldalán olvashatják.