Az indítvány szűken kapta meg a többséget az MSZP elnökségében, és a kampány idején legfőbb döntéshozó szervben, az országos választási bizottságban is. A hírek szerint az egyoldalú visszaléptetés ellen voksoltak Gyurcsány Ferenc hívei és a pártvezetés más fiatal tagjai. A hivatalos közlés szerint mind a négy jelölt a saját elhatározásából és nem a pártközpont nyomására lépett vissza.

A Szegeden induló Ujhelyi Istvánnak egyébként nem volt LMP-s ellenfele, és a szocialista politikus úgy számol, hogy az első fordulóban a liberális-zöld formáció szimpatizánsai rá voksoltak. „Azon az állásponton voltam, hogy akkor van értelme két párt között egymás javára visszaléptetni jelölteket, ha ez kölcsönös. Ha ezt a kölcsönös együttműködést nem akarja az LMP a Magyar Szocialista Párttal, akkor egyoldalúan lehet hogy kár visszalépni. De tudomásul veszem a saját döntésünket” – mondta Ujhelyi István MSZP-s országgyűlési képviselő-jelölt.

Botka is számít az LMP szavazóira

Az LMP szavazóira Ujhelyi István mellett Szeged szocialista polgármestere, Botka László is számít a második fordulóban. Botka Lászlónak volt LMP-s ellenfele, aki április 11-én az országos átlagnál valamivel jobban szerepelt. Málovics György, a szavazatok csaknem 9 százalékát gyűjtötte be, ami ahhoz azonban kevés volt, hogy versenyben maradjon. A politikus azt mondta, választóit felnőttnek tekinti, ezért nem is ad nekik tanácsot arra, hogy Botka Lászlóra vagy fideszes ellenfelére, Bohács Zsoltra szavazzanak-e április 25-én.

Cédulákat vett a dombóvári LMP-s?

Választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával nyomozás indult a dombóvári LMP-s jelölt kopogtatócédulái miatt. A megyei területi választási bizottság elnökét április elején levélben értesítették, hogy Máté Mihály több mint 2 millió forintért vett ajánlószelvényeket az Országos Cigány Önkormányzat helyi szervezetének vezetőjétől. A levélíró nemcsak a saját nevét és címét adta meg, hanem az eladóét is.

A visszaélésről szóló levelet az országos rendőr-főkapitánysághoz továbbították. Máté Mihály tagadja a visszaélést. A dombóvári választókerületben egyébként az első fordulóban eldőlt a választás: Patay Vilmos, a Fidesz-KDNP jelöltje nyert. Máté a negyedik helyen végzett.

(hírTV)