“Háttal Európának” – az Oktatási Hálózat tanulmányának brüsszeli bemutatója. Sajtótájékoztató az Európai Parlamentben – Gács Anna (OHA), Cseh Katalin (Momentum), Rónai Sándor (DK), Ujhelyi István (MSZP) 🇭🇺🇪🇺

Gepostet von Ujhelyi István dr. am Dienstag, 28. Januar 2020
Hirdetés

A konferenciát azzal a céllal rendezték, hogy felhívják a figyelmet a magyarországi „illiberalizmus nemcsak a jogállamiságra, de a társadalomra gyakorolt hatására is”. A konferencián a résztvevők bemutatták a rendezvény címével azonos jelentést, amelyet magyar értelmiségek állítottak össze.

A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Gács Anna, az ELTE Oktatási Hálózatának elnöke elmondta, hogy a jelentés azokra az „agresszív, centralizáló folyamatokra” reflektál az oktatás, a tudomány és a kultúra területén, amelyek joggal adnak okot aggodalomra. Elmondása szerint a jelentést 30, ezeken a területeken dolgozó, elismert szakember állította össze azzal a céllal, hogy tendenciákat és egyértelmű mintákat különítsenek el az oktatás a kultúra és a tudomány területén véghezvitt átalakítások folyamán. Kiemelte, hogy „ezekhez az agresszív átalakításokhoz általában a kormány uniós forrásokat használ fel”.

Ujhelyi István szocialista politikus arról beszélt, hogy a jelentés megírásában politikusok nem vettek részt. „Ez kivétel nélkül független értelmiségiek munkája” – hangoztatta. A képviselő véleménye szerint „manapság Magyarországon nem az értékek harca folyik, hanem az, hogy a kormány lenyúl mindent, miközben arra tesz kísérletet, hogy az európai értékeket megszüntesse.” A kormány mindezt uniós források támogatásával teszi – tette hozzá Ujhelyi.

„Nincs több szükség jogállamiságot vizsgáló delegációkra és bizottságokra, hiszen egyértelmű, mi zajlik Magyarországon. Meg kell állítani az újfasiszta építkezést hazánkban, hiszen erre példa legutóbb Mussolini Olaszországában volt” – jelentette ki a szocialista EP-képviselő.

„Elsőként, ha kell, személyesen fogom bevinni Tusk elnök úrnak a kiadványt, hogy gondolkozzanak el az Európai Néppártban” – kardoskodott a szoci EP-képviselő.

Cseh Katalin, a Momentum politikusa elmondta, hogy a jelentés hiánypótló dokumentum, amely részletesen dokumentálja a „10 éve romló magyar viszonyokat az oktatás, a kultúra és a tudomány területén.” Véleménye szerint ezek a folyamatok arra utalnak, hogy „Orbán Viktor miniszterelnök párhuzamos valóságban él, és nem képes megérteni a XXI. századot.”

„Orbán olyan rendszert épít ki, amelyben a mai fiataloknak engedelmeskedniük és igazodniuk kell. Nem érti, hogy a mai fiatalok nem akarnak illiberalizmust. Nem érti, hogy attól boldog az ország, ha van szabad egyetem, szabad sajtó és szabad színház” – hangsúlyozta a képviselő.

Cseh Katalin hozzátette, hogy a magyar ellenzéki képviselők azért dolgoznak az Európai Parlamentben, hogy az unióban mielőbb tudatosuljon a magyar közviszonyok hanyatlása, és ennek megfelelően tegyen ellenintézkedésket. Didier Reynders igazságügyi és Vera Jourova európai értékekért felelős uniós biztos folyamatosan követi a magyarországi eseményeket, így a jelentés mindenképpen segítségükre lesz a magyar helyzet értékelésében – fűzte hozzá a képviselő.

Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője elmondta, hogy Orbán Viktor és kormánya Magyarország ellenérdekeit szolgálja az értelmiség helyzetének ellehetetlenítésével. Véleménye szerint, nemcsak a magyar diákok választanak külföldi felsőoktatási intézményeket, „hanem a magyar értelmiségiek is menekülnek az országból.” Továbbá – tette hozzá Rónai – a magyar kormány elveszi a lehetőséget olyan hátrányos helyzetű fiataloktól, akiknek talán egyetlen esélye a szegénységből való kitörésre a felsőoktatás.

„A magyar diákok PISA eredményei azt mutatják, hogy a legutolsó sorban kullogunk Európában, a felsőoktatásba jelentkező fiatalok száma zuhan. Ez mind Orbán Viktor számlájára írható” – fogalmazott a DK politikusa.