Három ütemben oltanak majd. Azért kellett sorrendet felállítani, mert a gyártó nem szállítja le egyszerre a hatmillió megrendelt vakcinát. Szeptember 29-én várhatóan kétmillió oltóanyag áll majd rendelkezésre, a többi ezután folyamatosan érkezik. – tudtuk meg az országos tiszti főorvostól. Falus Ferenc hozzátette: a háziorvosok hamarosan megkapják a listát, kiket olthatnak be elsőként térítésmentesen. Azok élveznek elsőbbséget, akiknek olyan súlyos betegségük van, hogy egy influenzafertőzés rontana az állapotukon – tette hozzá.

Vagyis ebben a körben a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, az asztmások, esetleg azok szerepelnek, akiknek kóros elhízás vagy neuromuszkuláris betegség miatt korlátozott a funkciójuk. Továbbá a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, azok, akik valamilyen vele született betegség vagy kezelés révén immunhiányos állapotúak, a krónikus máj- és vesebetegek, az anyagcsere betegségben szenvedők, például a cukorbetegek.

Ezzel egy időben beoltják az egészségügyi dolgozókat és a várandós nőket, illetve azokat a nőket, akik a következő hónapokban szeretnének teherbe esni, például a Meddőségi Központban kezelteket. Ezután oltják a kritikus infrastruktúrát működtetőket.

A második ütembe került a hat hónaposnál idősebb, de 14 év alatti közösségbe járó egészséges gyermekek kampányoltása. Megkapják a vakcinát az oktatási intézmények dolgozói is.

A harmadik ütemben a hat hónaposnál fiatalabb csecsemők szülei olthatók térítésmentesen.

Kétmillió adag vakcina megvásárolható majd a patikában is – egyenként várhatóan kétezer forint alatti összegért. A gyógyszertárakba azonban csak akkor kerül az oltóanyag, ha már a négymillió ingyenes vakcinát leszállította a gyártó.

Azoknak fölösleges beoltatniuk magukat, akik már bizonyítottan átestek a fertőzésen, mert ők már védettek. Arra a kérdésre, hogy az oltás szeptember 29-i kezdése nem túl késő-e, hiszen addig a lakosság egy része biztosan megkapja a betegséget, Falus Ferenc így válaszolt:

„Jelenleg a világon nincs olyan ország, amely október 1-én az ország lakossága 20 százalékának védőoltásra alkalmas mennyiséggel rendelkezne.”

Az oltás nyolc-tíz nap alatt kialakítja a védettséget, ami körülbelül egy évig tart – tette hozzá a tiszti főorvos.

(MR)