Alig pár tucat demonstráló vett részt a reggeli szórványos eső miatt több mint egy órás késéssel, 9 órakor kezdődött megmozduláson, amelynek a szervezői között megtalálható volt a baloldali kötődésű Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), valamint az Egységes Diákfront nevű szervezet is.

Hirdetés

A résztvevők a Parlament előtt felírták a „jövő” szót krétával, amit ezután jéggel raktak ki, amelynek elolvadása azt volt hivatott jelképezni, ahogy a tanárok és a diákok jövője olvad el. A jégszórás közben az egyik aktivista egy Radnóti Miklós verset szavalt. A demonstráción a PDSZ képviselője arról beszélt, hogy szerinte a törvény miatt nem fog érkezni uniós pénz. Egy diákaktivista kijelentette: a korábban elutasított népszavazási kérdésekről szóló döntések közül a Kúrián többet is meg fognak támadni, a pedagógusok életpályamodelljéről szóló törvényről pedig a kihirdetése után új népszavazást kezdeményeznek.

A parlamenti szavazás alatt a Kossuth téren a tüntetők azt kiabálták, hogy „Ne szavazd meg, ne szavazd meg! Mocskos Fidesz!”. A délelőtt folyamán Tordai Bence (Párbeszéd), illetve a szavazás után Kunhalmi Ágnes (MSZP), valamint Gelencsér Ferenc (Momentum) is megjelent a tüntetők között. Később Kanász-Nagy Máté és Csárdi Antal (LMP), V. Naszályi-Márta, Szabó Rebeka és Mellár Tamás (Párbeszéd) is a helyszínen volt. Az ellenzéki pártok közül csak a Párbeszéd képviseltette magát, a többi távol maradt. Délután egy-két óra körül nagyjából ötven demonstráló volt a helyszínen.

Bohár Dániel közösségi oldalán jelentkezett be az eseményről. A Facebook-oldalára feltöltött fotó fölé azt írta,

„Még pont elférek a Kossuth téren. Nem telt meg…”

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk