Az idei fesztiválra néprajz, antropológia, tudományos-ismeretterjesztő, történelem, képzőművészet és irodalom, természet, kísérlet és fikciós kategóriákban mintegy 150 filmet neveztek be magyar és román dokumentumfilmesek, ezekből az előzsűri szakmai szűrőjét követően végülis 65 dokumentumfilmet tekinthet meg a csíkszeredai közönség.

A fesztivál versenybírósága idén is jeles szakemberekből áll. A zsűri elnöke Dárday István, tagjai: Csányi János, Domokos János, Farkas György, Moldoványi Ferenc, Radu Igazság, és Titus Muntean rendezők, valamint Beke Mihály András, újságíró lesznek.

Kísérőprogramok gazdag kínálata színesíti a fesztivál programját: könyvbemutatók a Kriterion Alapítvány támogatásával (a Pallas-Akadémia Könyvkiadó bemutatja új kiadványait: Olosz Lajos összes versei; Kemény János: Kutyakomédia című regényét és Sarány István Önkéntes száműzetés című interjú kötetét). Bemutatkozik a Bookart Kiadó; Lukács Csaba, a Magyar Nemzet száguldó riportere bemutatja a Diktátorok könyvét, kiállítások: a Közép Európai Kulturális Intézet Hidak – Korok – Budapest c. vándorkiállítása, valamint a marosvásárhelyi születésű Nagy Borbála Réka Rétegek fotókiállítása. Terveink szerint lesz zene és mindenféle más mulatság….

Az immár hagyományos információs vetítések közül bizonyára nagy érdeklődés fogadja majd a ”Ceauşescu önéletrajza” című filmet, amely bemutatója a Cannes-i filmfesztiválon volt. Társfesztiválunk idén is a Lakiteleki Filmfesztivál, amelynek néhány nyertes alkotását a versenyprogramba hívtuk.

A fesztivál díjkiosztó ünnepségére díszvendégnek várjuk, akárcsak tavaly, Szőcs Géza kulturális államtitkárt és Kelemen Hunor román művelődésügyi minisztert.

www.dok.ro