Fotó: Demokrata/Vermes Tibor

A Karitász orvosmissziója hat esztendővel ezelőtt indította el határon túli prevenciós szűrővizsgálatait és az eltelt időszakban már háromszor jártak a ráti intézményben. Az ukrajnai háború kitörése miatt az önkéntes munka súlypontja a délvidéki magyarság irányába helyeződött át, de 2023 szeptemberében újraindultak a kárpátaljai szűrések.

Hirdetés
Fotó: Demokrata/Vermes Tibor
Spányi Antal

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a Kárpátalján élőknek korábban is szükségük volt a támogatásra, amióta pedig „a háborús szörnyűség az élet részévé vált, ez még inkább szükséges”. Szavai szerint fontos, hogy azok az emberek, akik találkoznak az orvosmisszióval, érezzék, hogy nincsenek magukra hagyva, „van lehetőségük a bajukra, nyomorúságukra, szenvedésükre, betegségükre valamiféle gyógyírt kapni”.

Spányi köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatják a szervezet tevékenységét, külön kiemelve az egészségügyi dolgozókat, akik szabadidejüket feláldozva segítik a Kárpátalján élő embereket.

Fotó: Demokrata/Vermes Tibor
Écsy Gábor

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója aláhúzta, hogy a kezdetben nyolc fős orvosi csapat most már több mint nyolcvan tagúra bővült. A gyerekek körében fogászati, ortopédiai, szemészeti szűrést végeznek, a felnőtteknek vérnyomás és vércukorszint mérést, EKG-t és 2019 óta nőgyógyászati rákszűrést is biztosítanak.

Korábban írtuk

Écsy Gábor az MTI tudósítójának érdeklődésére elmondta: felvették a kapcsolatot az ungvári, munkácsi és beregszászi kórházakkal annak érdekében, ahol fogadják az oda irányított betegeket. Amennyiben ez nem lehetséges, „mindent megteszünk azért, hogy Magyarországon folytatódjon ez a gyógyítás” – közölte az országos főigazgató.

Fotó: Demokrata/Vermes Tibor
Vojcek László

Vojcek László, a Magyar Katolikus Karitász orvosmissziójának vezetője aláhúzta, hogy ez a 67. alkalom, amikor a határon túli magyar közösségekben végeznek szűrővizsgálatok, amelyeken eddig körülbelül 10 500-an vettek részt a Délvidéken, Erdélyben és Kárpátalján.

Fotó: Demokrata/Vermes Tibor
Vetrócki Melinda

Vetrócki Melinda, a szűrésnek otthont adó Szent Mihály Egészségügyi-Szociális Gyermekrehabilitációs Központ vezetője aláhúzta, hogy nemcsak a gyermekotthon lakói vehetnek részt a vizsgálaton, hanem előzetes bejelentkezés alapján a környező és távolabbi településeken élők is, nemzetiségtől függetlenül. Szavai szerint a szűrésnek köszönhetően számos diagnózist sikerült felállítani, így hatékonyabbá válnak a központ által nyújtott rehabilitációs szolgáltatások.