Bóka János a részleteket közölve kiemelte: a zsidó élet elősegítése és az antiszemitizmus elleni küzdelem különös fontosságú, tekintettel arra, hogy riasztó mértékben megnőtt az antiszemita indíttatású incidensek száma Európában és azon túl is. Tájékoztatása szerint a nyilatkozat aláhúzza, hogy fel kell lépni az elsősorban online terjedő gyűlöletbeszéddel szemben, ideértve az antiszemita gyűlöletbeszédet is. Leszögezi: hogy komoly oktatási és ismeretterjesztési tevékenységet kell végezni, és minden körülmények között szavatolni a zsidó emberek, a zsidó közösségek és a zsidó intézmények biztonságát. E tekintetben Magyarország Európában példamutató módon jár el – hívta fel a figyelmet Bóka János, majd közölte: az Európai Unió 27 tagállama közül 23 tagállamnak, köztük Magyarországnak van antiszemitizmus elleni stratégiája.

Hirdetés

A magyar stratégia azokon a vonalakon kíván továbblépni, amelyeket a kedden elfogadott nyilatkozat is meghatároz: ez a gyűlöletbeszéd elleni határozott fellépés, az oktatás és ismeretterjesztés, illetve a zsidó emberek, a zsidó közösségek és zsidó intézmények biztonságának szavatolása.

„Az antiszemitizmusnak nincsen helye Európában”

– szögezte le.

Bóka jános elmondta, a konszenzussal elfogadott nyilatkozat aláírói abban bíznak, hogy az Európai Bizottság, illetve az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) a jövőben a jelenleginél sokkal nagyobb figyelmet fog fordítani az Európában egyre erősödő antiszemita incidensekre, azoknak a kiváltó okaira és arra, hogyan lehet hatékonyan fellépni ezzel a határokon átnyúló jelenséggel szemben.

Korábban írtuk

„Az európai zsidó kulturális örökség az európai örökségünk része, és enélkül az örökség nélkül Európa nem lenne többé Európa”

– fogalmazott.

Az Általános Ügyek Tanácsa luxembourgi ülésének eredményeit sorolva Bóka János közölte: a miniszterek folytatták a csütörtökre tervezett, várhatóan egynapos EU-csúcs előkészítését. A tagállamok állam-, illetve kormányfői eszmét fognak cserélni az ukrajnai, illetve a közel-keleti helyzetről, egyeztetnek a migrációs válságról és az EU előtt álló egyéb kihívásokról. Az uniós csúcson az Európai Unió versenyképessége is szóba kerül, előkészítve a novemberi, Budapesten tervezett informális Európai Tanács ülést.

„A tagállami vezetők emellett a nemzetközi helyzet bizonyos kérdéseit is áttekintik, különös tekintettel Szudánra, Venezuelára, Moldovára vagy Georgiára. El fogják fogadni az Európai Szemeszter keretében közzétett országspecifikus ajánlásokat”

– tájékoztatott.

Az általános ügyekkel foglalkozó miniszterek áttekintették az Európai Unió és Svájc között folyó tárgyalásokat, illetve az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatokat. Mindkét kapcsolat előmozdítása a magyar uniós elnökség prioritásai közé tartozik – tette hozzá Bóka János. Vera Jourová átláthatóságért és értékekért felelős biztos a sajtótájékoztatón közölte: az Európai Bizottság elkötelezett az uniós tagállamokban elő zsidók védelme és biztonsága, valamint jó életminőségük szavatolása mellett.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Hamász iszlamista terrorszervezet által Izrael ellen tavaly októberben elkövetett támadása után megnövekedett a zsidók elleni atrocitások száma Európában. A zsidók elleni bűncselekmények elfogadhatatlanok, nem fordulhat elő, hogy a zsidóknak ismételten el kelljen menekülniük Európából, végleg le kell zárni az európai történelem sötét fejezeteit – tette hozzá az uniós biztos.