Az interjúkból kiderül: milyen volt az a néhány nap azoknak, akik a házukba csapódó lövedékek elől bujkáltak, akik nem tudtak elmenni az iskolába, a munkahelyükre és nem kaptak hírt barátaikról, szeretteikről. A nézők megtudhatják, hogy milyen érzés, ha az ember barátját golyó éri, és milyen volt belesodródni az eseményekbe. A filmek rávilágítanak arra is, hogy az ismert események milyen hatással voltak egy-egy család mindennapi életére.

A filmek elkészítésében, a technika használatában a szülők és idősebb testvérek is segítettek, így igazi családi történelmi lecke kerekedett az egyszerű szorgalmi feladatból – közölte Móri Árpádné igazgató pénteken az MTI-vel.

A hetedikes és nyolcadikos tanulók nemcsak történeteket, hanem tárgyakat is gyűjtöttek, amelyek saját családjukban az 1956-os eseményekhez kötődnek. A tárgyakat bemutató tárlat az iskolában október 17-én kezdődő projekthéten nyílik, a kiállítást az érdeklődők gimnazisták vezetésével tekinthetik meg.

Még sokan élnek azok közül, akik részt vettek az 1956-os események alakításában, vagy jelen voltak azokon a helyszíneken, amelyek lassan történelmivé válnak. „A XX. század második felének, a közelmúlt történelmének tanítása nem volt könnyű feladat az elmúlt évtizedekben. A történelem tanulása és tanítása a mai pörgő világban általánosságban sem könnyű. Az ’56-osok – bár sokszor nem tudjuk róluk – velünk élnek, a dokumentumfilmekben megosztott történetek közel hozzák az 55 évvel ezelőtti eseményeket, a családi beszélgetések, a közös alkotófolyamat pedig élményszerűvé, és egyben sokkal hatékonyabbá teszi a tanulást” – olvasható a közleményben.

Az október 17-én kezdődő ötnapos program megnyitóján Balahó Zoltán, a Magyar Nemzeti Múzeum főmúzeológusa mond beszédet és közreműködik Dózsa László színművész. A megnyitó után levetítik a gyerekek által készített dokumentumfilmeket és megnyílik a tárlat is.

(MTI)