Kovács Tamás Iván, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a magyar soros elnökség űrpolitikai programjáról egyeztetett a francia kormány meghívására a Kourou-i Űrközpontban Valérie Pécresse űrügyekért is felelős francia felsőoktatási és kutatási miniszterrel.

Kovács Tamás Iván a találkozó során elmondta: az űrügy támogatása nem csupán a csillagászati kutatások és felfedezések szempontjából bír kiemelt jelentőséggel. A helyettes államtitkár rámutatott: az űrtechnológiai eszközök fejlesztésébe való befektetések a gazdaság számos területén gyorsan megtérülnek, ezért az Európai Unió nagyobb hangsúlyt helyez innovációs törekvéseiben az űrkutatásban rejlő lehetőségek kiaknázására.

Az Európai Űrügynökség és az Európai Unió, illetve a tagállamok között szorosabbra kell fűzni az együttműködést a közösségi és nemzeti űrprogramok összehangolása érdekében – tette hozzá Kovács Tamás Iván. Magyarország támogatja a 2008-as, 5. Űrtanácson elfogadott Európai Űrpolitikát, így az európai műholdas navigációs rendszerek (Galileo és a GMES) kialakítását is. A magyar soros elnökség fontosnak tartja, hogy a belga elnökség alatt létrehozott „Space” munkacsoport elkészítse az űrpolitikáról szóló tanácsi következtetések anyagát – emelte ki.

2010-ben megalakult az Európai Tanács Űrkutatási Munkacsoportja, illetve a Versenyképességi Tanácson belül az ipari, a belső piaci és a K+F mellett a negyedik, űrtanácsi formáció is. Mindez jól mutatja az űrtevékenység szerepének növekedését az EU-ban.

A találkozó során a résztvevők megtekintették a Francia Guyana-i Jupiter Kilövőállomáson a Johannes Kepler elnevezésű ATV-02-es típusú teherűrhajó kilövési előkészületeit. A Nemzetközi Űrállomásra alkatrészeket szállító teherűrhajót egy Ariane-5 ES típusú hordozórakétával fogják Föld körüli pályára állítani.