„A Fővárosi Főügyészség kiemelt és gazdasági ügyek osztálya vádat emelt K. Lajos és hét társa ellen a Főtáv Zrt. gazdálkodásával kapcsolatos büntetőügyben, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt” – írta a Fővárosi Főügyészség az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A vádirat lényege szerint K. Lajos a tagok megtévesztésével rábírta a Főtáv Zrt. igazgatóságát, hogy adja hozzájárulását a K. György vádlott által vezetett Csepeli Hőszolgáltató Kft. megvásárlásához, amely nem rendelkezett engedéllyel közületi hőszolgáltatási tevékenység kifejtésére és érvényes hőszolgáltatási szerződése sem volt a csepeli „R.” lakóparkkal mint társasházzal.

A jóváhagyás alapján a Főtáv Zrt. – K. Lajos vádlott által aláírt szerződéssel – 2008. március 13. napján 180 millió forintért megvásárolta a kft.-t, amelynek azonban sem anyagi lehetősége, sem technikai tudása nem volt a társasház fűtési rendszerének kiépítésére. „A szerződés megkötésével a felek célja az volt, hogy anyagi fedezetet nyújtsanak a Gy. Zoltán vádlott által vezetett Csepeli Lakásfejlesztő Zrt. részére a fenti lakópark kivitelezési munkálatainak befejezésére, melyet likviditási problémái miatt a zrt. a vállalt határidőben és műszaki tartalommal nem tudott átadni” – írta az ügyészség.

Az ügyészség szerint K. Lajos a fenti cselekményével – Gy. Zoltán és K. György segítésével – ténylegesen 120 millió forint kárt okozott a Főtáv Zrt.-nek.

A fentieken túl K. Lajos 2007 novemberében indokolatlan és aránytalan díjszabást tartalmazó reklámszerződést kötött a káposztásmegyeri jégcsarnok üzemeltetőjével annak ellenére, hogy az adott időszakra vonatkozóan már volt létező reklámszerződése a jégcsarnok legnagyobb bérlőjével. Ezzel a vádlott a Főtáv Zrt.-nek 24 millió forint vagyoni hátrányt okozott – olvasható a közleményben.

Ezeken túl K. Lajos 2008 júniusában „szakmai elvárások és hasznosítási cél nélküli” szerződést kötött a K. Miklós vádlottal a Főtáv Zrt. 2007 július és 2008 május hónapja közötti sajtómegjelenéseinek elemzésére, annak ellenére, hogy a Főtáv Zrt. saját kommunikációs igazgatósága is képes lett volna a feladatot elvégezni. A vádlott cselekményével 3 millió forint vagyoni hátrányt okozott a Főtáv Zrt.-nek.

A közlés szerint az ügyben valamennyi vádlott szabadlábon védekezik.

A bírósági eljárást a Fővárosi Bíróság folytatja majd le.

(MTI)