A 2013/2014-es program ünnepi műsorral nyílik, ennek részeként ökumenikus istentiszteletet tartanak az észak-vajdasági Palicson. Köszöntőt mond Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Pásztor István, a vajdasági képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) elnöke – közölték a szervezők az MTI-vel.

A műsorban fellép többek között Csizmadia Anna, a Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató győztese, valamint a Juhász zenekar és a Fokos zenekar.

Dudás Károly, a VMMSZ elnöke korábban az újvidéki Magyar Szó napilapnak elmondta, hogy októberben kórustalálkozót szerveznek Adán, januárban pedig a magyar kultúra napjának vajdasági központi ünnepségét tartják Zentán. Tavasszal ismét megrendezik az amatőr színjátszók találkozóját, nyáron pedig a nagyszabású délvidéki népzenei és néptáncrendezvényt, a Durindót és a Gyöngyösbokrétát.

Az ünnepi játékok első seregszemléjét 1952-ben tartották, majd hosszú kihagyás után 1992-ben élesztették újra a hagyományt. A rendezvény lehetővé teszi a kulturális és művészeti műfajok bemutatkozását a Vajdaságban. Megjelenik a zene, a tánc, a folklór, az irodalom, a színjátszás, a film és a képzőművészet is.

(MTI)