Amíg a fipronillal szennyezett tojások ügye Európában nem tisztul le, addig Magyarországon a fogyasztók inkább a friss és jó minőségű, fipronil mentes magyar tojásokat válasszák – mondta Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszer és takarmánybiztonsági igazgatója az M1 aktuális csatornán.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az igazgató felidézte, hogy a fipronillal szennyezett hollandiai tojások miatt kialakult helyzet több mint két hete kezdődött, akkor Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára elrendelte valamennyi külföldről érkező tojásszállítmány vizsgálatát, ezt a Nébih azóta is végzi. 
    
Az eddig vizsgált tojás tételek közül 4 esetében – egy német és három lengyel – találták meg a fipronil növényvédő szer hatóanyag jelenlétét nyomokban, de a megengedett értéket nem meghaladó, így az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben. A Nébih most várja a választ a lengyel hatóságtól, hogy ez a szennyezettség hogyan fordulhatott elő.
    
Pleva György elmondta, hogy a fipronil egy ízeltlábúak ellen használt irtó szer, a növényvédelemben, valamint a kedvtelésből tartott állatoknál használják bolha és egyéb kártevők irtására, az élelmiszer célú állatoknál azonban nem alkalmazható, mivel felhalmozódhat az állatok szervezetében és így az emberi szervezetbe is bekerülhet. 
    
A Nébih élelmiszer és takarmánybiztonsági igazgatója szerint a fipronilt Hollandiában illegálisan keverhették bele a baromfi élősködők elleni szerekbe, hiszen a hatóanyag ilyen jellegű felhasználása Európában tilos.

(MTI)