Hétfőn délután 4 óráig volt lehetőségük a jelölteknek arra, hogy legalább 500 érvényes ajánlást gyűjtsenek össze, és adjanak le az egyéni választókerületi irodákban. Az irodáknak három napjuk van arra, hogy a leadott íveken szereplő ajánlásokat ellenőrizzék, majd a választási bizottságok elé terjesszék nyilvántartásba vételre.

Ez azt jelenti, hogy a bizottságoknak csütörtök délután négy óráig kell az ellenőrzések alapján a nyilvántartásba vételről dönteniük.

A jelölőszervezetek a „színeikben” induló jelöltek nyilvántartásba vétele alapján állíthatnak országos pártlistát; ehhez legalább kilenc megyében és a fővárosban 27 egyéni képviselőjelöltet kell állítaniuk. Az országos lista bejelentésének határideje kedd délután 4 óra.

A www.valasztas.hu – folyamatosan frissülő – adatai szerint 12 párt neve már biztosan szerepel a listás szavazólapon, de Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke egy hétfői tájékoztatón nem tartotta kizártnak, hogy 22-nél is több országos lista lesz.

Eddig a Fidesz-KDNP-nek, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-nek, a Jobbiknak, az LMP-nek, A Haza Nem Eladó Pártnak, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek, az Új Magyarország Pártnak, a Munkáspártnak, a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártnak, a Seres Mária Szövetségesei pártnak és a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppártnak van legalább 27 egyéni jelöltje legalább kilenc megyében és a fővárosban, a többi pártnak egyelőre ennél kevesebb, de az ellenőrzés és az összesítés még napokig eltarthat.

A választási bizottságok a Fidesz-KDNP, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP szövetség és a Jobbik jelöltjei közül 106-ot vettek nyilvántartásba, ez azt jelenti, hogy ezek a pártok, illetve pártszövetségek az összes választókerületben indulhatnak.

(mti)