Valóságtól elrugaszkodott cikknek, kampánykamunak tartja a kormány azt a kedden megjelent cikket, amely szerint külföldi bűnügyben érintettek is hozzájutottak magyar állampolgársághoz letelepedési kötvények vásárlása révén.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A 444.hu és a Direkt36 szerdán reggel megjelent közös cikke szerint az elmúlt években letelepedési kötvényt vásárolt több olyan ember, aki biztonsági kockázatot jelenthet.

A Belügyminisztérium délutáni, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a valóságtól elrugaszkodott cikknek kizárólag a választási hangulatkeltés a célja. Hozzátették: a magyar hatóságok egyedi ügyben nem adhatnak tájékoztatást a médiatartalom-szolgáltatók munkatársainak. „Sajnálatos ugyanakkor, hogy az ‘oknyomozók’ azokat az ellenőrzési lehetőségeket sem használják ki ‘hírük’ közzététele előtt, amelyek bárki számára nyitva állnak, és egyértelműen cáfolják a megjelenteket” – írták, hozzátéve: a cikkben megnevezettek egyike sem szerepel az Európai Unió egyetlen tiltó listáján sem, egyikük pedig már a Gyurcsány-Bajnai kormányok idején Magyarországon élt.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-nek küldött álláspontjában ugyanerre az indokra hivatkozva „kampánykamunak” nevezte a cikket, „Kampánykamuval pedig a kormány nem kíván foglalkozni” – írták.

MTI