Az első előállított szocialista politikus részletes beismerő vallomással, és jogerős börtönbüntetéssel a háta mögött ugyan abban az ügyben újabb eljárás elé néz.

Kaszab Csabát 2005 szeptemberében ügyészségi nyomozók vitték el a X. kerületi kőbányai önkormányzat épületéből. A házkutatással kombinált akció során egy csomagtartónyi iratot is elvittek a kerület alpolgármesterének irodájából.

A szocialista politikust kenőpénzek elfogadásával, vagyis vesztegetéssel gyanúsították. Az ügyészség adatai akkor arra utaltak, hogy Kaszab, mint a kőbányai vagyonkezelő rt. igazgatósági elnöke elérte, hogy el sem végzett felújítások után benyújtott számlákat fizessen ki az önkormányzat. A fiktív számlákat kibocsátó vállalkozás több szerződést is kötött egy, az alpolgármester érdekeltségébe tartozó céggel, és annak számlájára részletekben 17 millió forintot utalt át.

Két évvel később, 2007-ben a nyilvánosság teljes kizárásával zárták le az elsőfokot. Később kiderült, hogy tárgyalás nélküli eljárás keretében született meg az ítélet, mert Kaszab Csaba maga ellen vallott. A ritkán használt eljárásforma politikusok esetében azzal nem kis előnnyel jár, hogy biztosítja a médiafigyelem teljes elkerülését

Kaszabot így is két év letöltendő börtönre ítélte a Fővárosi Bíróság vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt, négy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint több mint 4 millió forint megfizetésére kötelezte.

Kaszab fellebbezett.

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly márciusban helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, és kimondta, hogy „a végzés ellen további fellebbezésnek nincs helye”.

De más lehetőség azért volt.

A kőbányai MSZP-s ügyvédje felülvizsgálati indítványt nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz, amely tavaly nyáron hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet, és új eljárás lefolytatására utasította a Fővárosi Ítélőtáblát. Az Ítélőtábla erre a megújított másodfokon tavasszal az elsőfokú bíróság ítéletét helyezte hatályon kívül.

Az Index kérdésére a Fővárosi Bíróság sajtóosztályán elmondták, hogy az új elsőfokú eljárás a már folyamatban van, az első tárgyalási napot ki is tűzték, azonban arról tájékoztatást még nem adhatnak, mivel az idézések kézbesítése folyamatban van.

(Index)