A diplomata a hazája alig több mint egy hónap múlva esedékes európai uniós csatlakozása kapcsán bekövetkező fontosabb változásokról adott tájékoztatást a Horvát Idegenforgalmi Közösség szakmai rendezvényén, hozzátéve, hogy a horvátok emelt fővel lépnek be a közösségbe, és a csatlakozást történelmi igazságtalanságot orvosló elégtételként élik meg.

Gordan Grlic Radman a magyar–horvát barátság kiemelt jelentőségét a turizmus terén is hangsúlyozta, emlékeztetve, hogy az Adriai-tenger partján nyaranta magyar rendőrök segítenek honfitársainknak ügyes-bajos dolgaik elintézésében, Splitben szezonális magyar konzulátus működik immár több éve, Eszéken pedig hamarosan újra megnyílik az állandó magyar konzulátus. A nagykövet egyúttal tolmácsolta Horvátország vendégszerető barátságát a magyarok felé.

Tomislav Cordasic, Kvarner Régió Turisztikai Hivatalának képviselője arról számolt be, hogy a szakmai intézmény számos családi tulajdonú térségbeli panzióval, hotellel és étteremmel kötött szerződést, melyek megkülönböztető tanúsítványt kapnak, ami a turisták számára minőségi garanciát jelent.

A szakmai rendezvényen bemutatkozott a Croatica Kht. is, mely elsősorban a magyarországi horvát kisebbség művelődését, kulturális életét erősítő tevékenységet végez, egyebek mellett a Radio Croatica interneten hallgatható adását készíti, illetve kiadja a Hrvatski Glasnik című lapot. Emellett más hazai kisebbségek anyanyelvű tankönyveit is megjelenteti.

Á . B.