Fotó: MTI/Balogh Zoltán (szerk.)
Hirdetés

A megismételt választáson nem állapítottak meg eredményt Várföldén.

Polics József kapta a legtöbb szavazatot a megismételt polgármester-választáson Komlón

A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, Polics József kapta a legtöbb szavazatot abban a komlói választókerületben, amelynek egyik szavazókörében meg kellett ismételni az október 13-i voksolást – közölte vasárnap este a város jegyzője az MTI-vel.

Vaskó Ernő elmondta: Polics József 326, míg az ellenzéki pártok támogatását bíró Komló Összeköt Egyesület (KÖE) jelöltje, Ferenczy Tamás 268 szavazatot kapott.    

Hozzátette: a településen a megismételt választás nem változtatta meg a polgármester személyét, de a két jelölt közötti különbség a település szintjén a korábbi 118-ról 31 szavazatra csökkent.

Komlón az 5. számú egyéni választókerületének 13. szavazókörében az egyéni választókerületi képviselő-választást is megismételték. A valasztas.hu adatai szerint Orsós Ferenc (Fidesz-KDNP) 320, míg a KÖE jelöltje, Hidegkuti Szabolcs 266 szavazatot kapott. Az eredmények alapján a valasztas.hu szerint Hidegkuti Szabolcs jutott be a testületbe.    

Komlón a polgármesterrel együtt 12 fős testületben az NVI honlapja szerint a KÖE hét, a Fidesz-KDNP öt helyet kap.    

A szavazókörben azért kellett megismételni a szavazást, mert a Pécsi Ítélőtábla megállapította: október 13-án egy 10-12 fős társaság tagjai jelentős számú választópolgárt kísértek a szavazóhelyiséghez, bementek velük oda, illetve a szavazólap kitöltésének idejére a szavazófülkébe is, és ezt a szavazatszámláló bizottság nem akadályozta meg.

Az Éljen Szekszárd Egyesület jelöltjei nyerték a megismételt választást Szekszárdon

Az Éljen Szekszárd (ÉSZ) Egyesület jelöltjei nyerték a megismételt képviselő-választást vasárnap Szekszárdon. Négy héttel ezelőtt is az ÉSZ jelöltjei nyertek a két érintett választókerületben.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a 2. választókerületben Csötönyi László (ÉSZ) 686, Haag Éva (Fidesz-KDNP) 603 szavazatot kapott, a 8. választókerületben Faragó Zsolt ÉSZ-jelöltre 570-en, Szegedi Attilára, a Fidesz-KDNP jelöltjére 494-en szavaztak, Sárközi János József független jelöltre 9 voks érkezett. 

A Mi Hazánk jelöltjei mindkét választókerületben visszaléptek. A 2. kerületben 49,6, a 8. kerületben 40,5 százalék volt a részvételi arány.

A választást a Pécsi Ítélőtábla döntése szerint azért kellett megismételni, mert október 13-án az ÉSZ jelöltjei többször megjelentek a szavazóhelyiségekben, ami ellentétes a választási eljárásról szóló törvénnyel.

A szekszárdi közgyűlésben az ÉSZ Egyesület 8, a Fidesz-KDNP 6 mandátumot szerzett, ugyanannyit, mint az októberi voksoláskor. A településen a kormánypárti színekben induló Ács Rezső nyerte el a polgármesteri tisztséget.

Budai Lórántot választották meg polgármesternek Jászberényben

Budai Lórántot, a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltjét választották meg polgármesternek Jászberényben a vasárnapi megismételt választáson – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város jegyzője az MTI-vel.

Gottdiener Lajos elmondta: Budai Lóránt 8327, Szabó Tamás (Fidesz-KDNP) 4569, Magyar Levente (független) 257, Dobrosi Péter (Mi Hazánk) 86 szavazatot kapott.    

A választói névjegyzékben 21 491-en szerepeltek, közülük 13 325-en jelentek meg és 13 321-en adták le szavazatukat, amelyekből 82 szavazat volt érvénytelen.    

A választás megismétlésére azért volt szükség, mert Szabó Tamás fellebbezést nyújtott be a helyi választási bizottság eredménymegállapító döntése ellen, amely szerint a megválasztott polgármester Budai Lóránt (Közösen Jászberényért Egyesület) lett.    

A területi választási bizottság az indítványnak helyt adva megállapította, hogy olyan súlyos jogsértések történtek, amelyek a választópolgárok akaratát és a választás eredményét is befolyásolhatták. E döntés ellen Szabó Tamás és Budai Lóránt is felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, de ezeket a Szegedi Ítélőtábla elutasította.

Megismételt választáson nem állapítottak meg eredményt Várföldén

Nem állapította meg az eredményt a helyi választási bizottság vasárnap a Zala megyei Várföldén, mert az október 13-ai szavazáshoz hasonlóan ezúttal is túl sokan szavaztak olyanok, akik korábban nem laktak a településen – közölte a bánokszentgyörgyi közös hivatalhoz tartozó Várfölde jegyzője vasárnap az MTI-vel.

Szunyogh István felidézte, hogy azért kellett megismételni a polgármester- és képviselő-választást, mert október 13-a előtt néhány hét alatt több mint ötven százalékkal növekedett a bejelentett lakcímmel rendelkezők száma. Az ismétlésről a Pécsi Ítélőtábla döntött.

A jegyző hozzátette: az október 13-ai voksoláshoz képest ugyan kisebb arányban, de ezúttal is sokan voltak olyanok szavazni Várföldén, akik valójában nem élnek a településen. A névjegyzékben szereplő 239 választópolgár közül 169-en adtak le szavazatot vasárnap, többen, mint ahányan szeptemberben szerepeltek a település névjegyzékében. Visszalépés nem volt, ezért az október 13-ai voksoláshoz hasonlóan két polgármester- és tíz képviselő-jelöltre lehetett szavazni.

A helyi választási bizottság úgy döntött, nem állapít meg eredményt sem a polgármester-, sem a képviselő-választást illetően. Három napon belül tárgyalnak a történtekről, illetve döntenek arról, hogy mikorra írnak ki új választást a zalai településen – tette hozzá Szunyogh István.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint október 13-án az eddig is a települést vezető Szörcsökné Horváth Mária 114, kihívója, Tóth Árpád 107 szavazatot kapott. A képviselőjelöltek között az első és a hatodik legtöbb voksot begyűjtő között is csupán 17 szavazatkülönbség adódott.

A települési névjegyzék szerint 239 szavazásra jogosult polgár járulhatott az urnákhoz, közülük 223-an voksoltak, 93,31 százalékos volt akkor a részvételi arány.

Az eredmény ellen a helyi, majd a Zala megyei választási bizottsághoz benyújtott – mindkét fórumon elutasított – jogorvoslati kérelem szerint a választás eredményét befolyásolhatta, hogy Várföldén szeptember 1-jén még csak 157 szavazópolgár szerepelt a nyilvántartásban, október 13-ára pedig 239-re növekedett a számuk.

A Pécsi Ítélőtábla végzése szerint a szavazópolgárok létszámának több mint ötvenszázalékos emelkedése, a polgármester- és a képviselőjelöltek közötti alacsony szavazatkülönbség a nagyon magas részvételi aránnyal együtt megalapozza a jogsértés gyanúját, mindezeknek „a választási eredmények befolyásolásának szándékán kívül nincs egyéb észszerű magyarázata”.