Az előterjesztőként felszólaló fideszes képviselő „természetes magyar reflexként” beszélt arról, hogy Magyarország nem engedheti, hogy bárki korlátozza a függetlenségét és szuverenitását, nemcsak a józan ész, a történelmi tapasztalatok miatt, hanem azért, mert azt nem engedi az alaptörvény.

Hozzátette: évek óta ismertek a nyilvánosság előtt is a befolyásszerzési kísérletek Magyarországon; ismert tény, hogy a 2022-es kampányban külföldről akarták befolyásolni az országgyűlési választásokat, ezt igazolta az egységes baloldal támogatásait feltáró nemzetbiztonsági vizsgálat is. Maga az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltje is úgy nyilatkozott, hogy a kampány során több millió amerikai dollár érkezett hozzájuk az Egyesült Államokból – tette hozzá.

Hirdetés

Úgy összegzett, a baloldali politikusok a törvényeket kijátszva külföldi szervezetektől pénzt fogadtak el és ezeket a forrásokat felhasználva akartak hatalomra kerülni, ki tudja, milyen ígéretekért cserébe.

A képviselő emlékeztetett: a magyar szabályozás jelenleg is tiltja, hogy pártok külföldi támogatást fogadjanak el, de 2022 tavaszán ezt az egységes ellenzék azzal kerülte meg, hogy politikai tevékenységet végző civil szervezetein és gazdasági társaságokon keresztül használta fel a külföldről érkező összegeket. Sérül azzal az ország szuverenitása – folytatta -, ha a hatalom olyan szervezetek kezébe kerül, amelyek függőségi viszonyban állnak valamely külföldi hatalommal, szervezettel, ezért szükséges a jelenlegi szabályozás szigorítása.

Varga Judit elmondta, a törvényjavaslatok alapján kiterjesztik a pártokra vonatkozó szabályozást a civil szervezetekre, egyesületekre, így nem fogadhatnak el külföldi támogatást az országgyűlési, önkormányzati és európai parlamenti választási kampányában. Közölte, a büntető törvénykönyvben új tényállás lesz a választói akarat tiltott befolyásolása, valamint tiltani fogják a választói akarat befolyásolása érdekében külföldről érkezett támogatás felhasználását. Az előterjesztés becsukja a kiskaput a trükközés előtt, és következménye lesz annak, ha valaki külföldi pénzt használ fel a kampányban – mondta.

Ismertette azt is, hogy az alkotmányos önazonosság védelme érdekében független szervként létrejön a Szuverenitásvédelmi Hivatal.

Varga Judit szerint onnan is lehet tudni, hogy a téma rendkívül fontos, mert úgy látszik, „Brüsszelben és Washingtonban megint sikerült eltalálni egy ideget”. Az Európai Parlamenttől, a progresszív, liberális médián át egészen az Európa Tanács emberi jogi biztosáig már „áll a bál”, és tiltakoznak a törvényjavaslat ellen – közölte.

Korábban írtuk