Az igazságügyi miniszter beszédében felidézte a Csallóköz központjának számító városban született Szladits Károly (1871-1956) nemzetközi hírű magyar magánjogász, egyetemi tanár, akadémikus életpályáját, rámutatva: a jogtudós egyike volt azoknak, akiknek a jog egyet jelentett az emberek szolgálatával, s munkájának az volt az alapvető eszménye, hogy a jog jövője a humánum felé halad.

Hirdetés

Varga Judit rávilágított: Szladits Károly élete során a magyar történelem több sorsfordulóját is átélte, amelyekre kortársai egymástól szélsőségesen eltérő válaszokat adtak, ő viszont mindig a klasszikus magánjognak a tulajdont és családot védő és előtérbe helyező gondolatvilágát tartotta sajátjának. „Szladits útkereső volt, haladó a konzervatívok és konzervatív a haladók között” – jelentette ki Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter elmondta: napjaink modern társadalmainak olyan újszerű kihívásokkal kell szembenézniük, mint a mesterséges intelligenciával összefüggő kérdések, az önvezető autókkal kapcsolatos szabályozások, vagy éppen a közösségi média polgári jogi felelőséggel kapcsolatos kérdései.

„Mindezek megoldásához szilárd elvi alapokra van szükségünk, amelyek megteremtik a közös gondolkodás lehetséges elvi kereteit” – szögezte le Varga Judit. Hozzáfűzte: Szladits Károly életműve is ilyen háttérként szolgál, amelyet életben kell tartani, és meg kell ismertetni a jövendő jogász generációkkal is, hogy az általa lefektetett tanok egy évszázad távlatából is egyfajta szegletkőként határozzák meg a jogi gondolkodásunkat.

Korábban írtuk