Ahhoz, hogy ismét megálljuk a szabadság próbáját, mindenekelőtt szembe kell néznünk a közelmúlt évtizedekig elhallgatott, elhazudott történelmével, és igazságot kell szolgáltatnunk azoknak az embereknek, akik egy könyörtelen diktatúra ártatlan áldozatai voltak; a ma helytállásán múlik Magyarország jövője – mondta Varga Mihály vasárnap Óbudán, a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja alkalmából tartott ünnepségen.

Az Óbuda-Békásmegyer önkormányzata, Óbuda-Békásmegyer német nemzetiségi önkormányzata és a „Braunhaxler” Egyesület által szervezett megemlékezésen a térség fideszes országgyűlési képviselője, nemzetgazdasági miniszter az Óbudáról és Békásmegyerről málenkij robotra vitt németekre emlékezve hangsúlyozta, mások bűnei miatt kellett szenvedniük a második világháború után a Szovjetunióba kényszermunkára hurcoltaknak.

Igazságot teremteni csak a múlt feldolgozásával, egységben, egymásért és a nemzetért vállalt felelősséggel lehet – fogalmazott, hozzátéve, együtt, összefogva kell olyan világot építenünk, „amely az ártatlanul elhurcoltaknak járt volna”.

A nemzeti kormány ezt tette, amikor visszaállította a magyarság, a család és a munka becsületét – mondta Varga Mihály. Rámutatott, a jelenkor történései bizonyítják, hogy Európának is szüksége van józan útmutatásra, amely egy olyan országból érkezik, mint Magyarország, ezért is kell az itt élő nemzetiségekkel együtt megfogalmazni a jövő feladatait.

Kiemelte, képesé kell tenni gyermekeinket arra, hogy felismerjék és legyőzzék bármely diktatúra eszméit.

„Hiszek abban, hogy akik elviselték a fogság próbáját, elviselik a nehezebbet, a szabadság próbáját is” – idézte Varga Mihály a szovjet munkatáborokat fogolyként megjárt Örkény István író szavait, a legnagyobb történelmi bűnök között említve a magyarországi német lakosság elhurcolását.

Emlékeztetett arra, hogy alig két évtizede kezdődött meg az igazi szembenézés a 20. század magyar és kelet-európai történelmével, márpedig évtizedek kellenek ahhoz, megszabaduljunk a ránk nehezedő történelmi tehertől.

Felidézte, hogy a második világháború végén milliókat, Magyarországról százezreket hurcoltak kényszermunkára pusztán származásuk miatt, sokakat megtörve, életükből éveket vagy magát az életüket véve el ezzel.

Ahogy évszázadokon át közös sorsban osztozott a Magyarországon élő német és magyar lakosság, úgy a diktatúra embertelen logikájának megfelelően osztoztak az elhurcolásban is – jegyezte meg Varga Mihály. Megemlítette: elsősorban a németnek vélteket vitték el, de mivel a fő szempont a létszám volt, sokszor válogatás nélkül, az utcán fogdosták össze az elhurcolandókat.

Az áldozatok „sorsuk valóságával legyőzték a kommunizmust, mert megmutatták igazi természetét” – hangsúlyozta a miniszter.

Az esemény előtt kétnyelvű emlékező szentmisét tartottak a közeli Szent Péter és Pál-templomban.

MTI