Hirdetés

Varju László (DK) azt mondta, Orbán Viktor elbukott, akcióterveket hazudott, de csak árakat emelt. Hozzátette: több mint 24 százalékos az orbáni infláció, miközben 15 százalékos volt a nyugdíjemelés; a statisztikai hivatal szerint átlagosan 64 ezer forinttal nőttek a havi megélhetési költségek Magyarországon, miközben 154 ezer forint a havi nettó minimálbér. Elszálltak az albérletárak, a rezsi hétszeresére nőtt, a lakáshitelkamatok megfizethetetlenek, magasak az üzemanyagárak – sorolta a problémákat.

Az ellenzéki politikus Dobrev Klára (DK) árnyékkormányának antiinflációs programját javasolta megvalósítására: az alapvető élelmiszerek áfáját nulla százalékra kell csökkenteni. Eltörölnék a hétszeres rezsiemelést, ötszáz forint alá vinnék a benzin és a gázolaj árát, valamint bevezetnék az uniós minimálbért – mondta, jelezve az intézkedések csak Orbán Viktornak és fideszeseknek fájnának.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára elmondta, az egész európai gazdaság nehézségekkel küzd, a magyar gazdaság exportorientált, így a rossz brüsszeli döntések hatásai alól nem tudja kivonni magát. Szerinte a gazdasági szankciók káros hatása ebben a negyedévben csúcsosodik ki, az év egészére nézve a gazdaság növekedésére lehet számítani.

Kitért a baloldal korábbi válságkezelésére, amikor a több százezer magyar elvesztette a munkáját, eltékozolták a maradék állami vagyont, nem voltak érdemi nyugdíjemelés.

Korábban írtuk

A mostani kormány fenntartja az árstopokat, a kamatstopot, a rezsicsökkentést, idén is volt nyugdíjemelés, volt nyugdíjprémium, visszaadták a 13. havi nyugdíjat, a minimálbér a háromszorosára emelkedett – sorolta, azt kérve, a baloldal ne folytasson kampányt azért, hogy Magyarország ne kapja meg az uniós forrásokat.