Sokan összerezzennek, ha a privatizáció szót hallják, hiszen van jó néhány keserű tapasztalat, előfordulnak azonban pozitív példák is. Ezek egyike az Akadémia laktanya néven ismert terület eladása a budapesti II. kerületben.

– Szekeres Imre honvédelmi miniszter tavaly július közepén tájékoztatta az önkormányzatot arról, hogy a tárca a 12,6 hektáros terület eladását tervezi, és a kerület ezt jogosult versenyeztetés nélkül, forgalmi értéken megvásárolni – mondta a Demokratának az előzményekről Láng Zsolt polgármester. – Az önkormányzatnak ennyi pénze nincs, ám élni kívántunk a vagyontörvény által biztosított jogunkkal, így megegyezés született a minisztériummal, miszerint mi szabhatjuk meg a pályázati feltételeket és mi választhatjuk ki a nyertest. Olyan cégeket hívtunk meg, amelyek korábban már érdeklődtek a terület fejlesztése iránt, illetve vállalták, hogy elsődlegesen nem lakófunkciót kívánnak megvalósítani, hiszen a környék autóforgalma a reggeli és esti órákban már jelenleg is túl nagy.

Láng Zsolt a további pályázati kritériumok között említette az itt működő Pasaréti Honvéd Lovarda megmaradását és – a kerületi koncepcióval megegyezően – a meglévő zöldfelületek megóvását.

A nyertes az SCD Group lett, amely 6,85 milliárd forintért szerezte meg a területet. A társaság egy komplex városrészközpont megvalósítására tett javaslatot, amelyben az irodák, szolgáltató létesítmények, illetve sport- és szabadidős létesítmények mellett kulturális és idegenforgalmi funkciók, valamint egészségvédelmi intézmények is helyet kapnának.

Hogy a pályázatban leírtak meg is valósulnak, annak biztosítéka az is, hogy az ügylettel a II. kerületi önkormányzat ötszázalékos üzletrészt szerzett a nyertes projekttársaságban, emellett 99 évre használatba kapta a Pasaréti Honvéd Lovarda 2,5 hektáros földterületét is a befektetőtől.

– Biztos vagyok abban, az itt élők és minden kerületi lakos érdekeit szolgálja, hogy a fejlesztések során kialakítandó zöldterületeknek és közösségi funkcióknak köszönhetően az évtizedekig elzárt honvédségi ingatlan újra megnyílik és átjárhatóvá válik. Ráadásul azt a célunkat is elértük, hogy a lovarda sorsa meg nyugtató módon rendeződött minden érintett számára – tette hozzá Láng Zsolt.

A beruházást nehezíti, hogy az összesen 12,6 hektáros ingatlan majdnem fele, öt hektár speciális katonai besorolás alá tartozik, emellett itt található a helyi védelem alatt álló Hadapród Iskola, a Heinczy-kripta és a területen belül húzódik egy védett fasor is. A fejlesztőnek emellett helyet kell biztosítania a főváros jelenlegi terveiben szereplő Hűvösvölgyi úti buszpályaudvarnak, valamint a 2-es metró tervezett végállomásának is.

Jászai Gellért, az SCD Group elnöke elmondta, hogy a rendkívül komplex beruházás előkészítése akár két-három évet is igénybe vehet, a cég ennek ellenére elszánt.

– Már a projekt előkészítése során kiemelt figyelmet kívánunk fordítani a környéken élőkkel és a civil szervezetekkel történő egyeztetésekre annak érdekében, hogy a helyi közösség elképzeléseivel harmonizáló funkciójú és elrendezésű épületek kerülhessenek tervezőasztalra – mondta Jászai Gellért.

bp