Az eddig a tárgyalóteremben megfordult tanúk egyike sem tudott arról, hogy az egyesület tagja lett volna, és részt vett volna valaha is a közgyűléseken. Erről egyébként első alkalommal az ügyészektől értesültek, amikor korábban – még a nyomozati szakban – már kihallgatták őket.

Miközben valamennyi tanú neve, lakáscíme, állítólagos aláírása szerepelt a XXI. Századi Kulturális Egyesület közgyűlési jegyzőkönyveiben. Mindannyian azt mondták ugyanakkor a bírónak, hogy elképzelésük sincs arról, hogyan kerülhettek a névsorba. Politikai pártnak, szervezetnek, egyesületnek ugyanis egyikük sem tagja, a jegyzőkönyveken szereplő aláírások pedig nem az övék.

Eddig egy tanú mondta azt, hogy az ezredforduló környékén a kecskeméti MSZP-irodában, a Kőhíd utcában megfordult egy-egy rendezvényen. Vélhetően akkor jutottak a nevéhez és a lakáscíméhez. A vádlottak egyikét, Kullai Tamást ismeri csak: tőle egy Gyenes téri lakást bérelt korábban. Egyébként ide volt bejelentve egy ideig a ténylegesen nem működő és „kamutagsággal” rendelkező XXI. Századi Kulturális Egyesület is.

A nyilvánvalóan az egyesület vétlen „vattaembereiként” használt tanúkat egyébként Zuschlag János is életében először látta kedden. Ezt az egyik szünetben, amikor a tárgyalóteremből kivezették a folyosóra a fegyőrök, újságírói kérdésre maga is elismerte.

(baon.hu)