A köztársasági elnök felesége a sajtó kíséretében, a Köztársasági Elnöki Hivatal által meghirdetett „Vedd a magyart! Védd a magyart!” program budapesti állomásán kereste fel megszokott II. kerületi zöldségesét, illetve húsboltját, ahol egyebek mellett uborkát is vásárolt, amiből elmondása alapján salátát készít, fokhagyma és tejföl hozzáadásával. Mint mondta, nagyon megsajnálta azokat az európai és magyar termelőket, akik a rosszul kommunikált németországi hasmenésjárvány miatt kénytelenek hatalmas veszteségeket elkönyvelni.

Schmittné Makray Katalin mindenkit arra kért, részesítse előnyben a magyar termékeket, hiszen azzal egymásnak és a hazai gazdaságnak is segítenek, ráadásul a belföldön termelt zöldségek jobb minőségűek, mint a messziről érkező, sokszor ládában érlelt társaik. Kérdésre válaszolva azt tanácsolta, akiknek pénztárcája is engedi, azok a sokszor olcsóbb külföldi termékek helyett is válasszák a magyar árukat.

Az államfő felesége úgy fogalmazott, abban bízik, hogy akciója „egyszeri és örökös kampány” lesz a magyar termékek mellett.

Schmittné Makray Katalin vásárlásával egy időben 18 megyei jogú városban népszerűsítették a magyar élelmiszereket, ezzel is demonstrálva a hazai termékek vásárlásának fontosságát és biztonságát.

(MTI)