Szeptember közepén kezdte tárgyalni a parlament Pintér Sándor belügyminiszter szabálysértési törvényt módosító javaslatát, amelynek célja a közterületek rendjének biztosítása, a közbiztonság erősítése. Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága elfogadta Papcsák Ferenc módosító javaslatát, amely szerint szabálysértésnek minősülhet a közterületi illegális árusítás.

– Mivel a szabálysértési törvény módosítása nem tartalmazta az illegális közterületi árusítás szankcionálását, így erre vonatkozóan módosító javaslatot nyújtottam be a rendészeti bizottságnál, amely el is fogadta azt – mondta Papcsák Ferenc a Demokratának. – Bebizonyosodott, hogy a jelenlegi jogszabályok nem alkalmasak az illegális árusítás visszaszorítására, az önkormányzatok tehetetlenek. Ezt – főleg az elmúlt egy évben – sajnos a zuglóiak is kénytelenek voltak megtapasztalni. A Városligetben, az Erzsébet királyné aluljáró környékén, és az Örs vezér terén annyira elharapózódott ez a jelenség, hogy erőteljes társadalmi igény jelentkezett ennek felszámolására. Mivel első számú választási ígéretem volt a zuglói közbiztonság megteremtése, megkíséreltük az illegális árusítást is visszaszorítani, a hatályos törvények miatt azonban teljesen felszámolni nem tudtuk. Országgyűlési képviselőként ez ügyben úgy tehettem a legtöbbet, hogy kezdeményeztem a jogszabályi környezet megváltoztatását – mondta Zugló polgármestere.

A bizottsági előterjesztés szerint a zugárusok nemcsak engedély nélkül végzik tevékenységüket, hanem sok esetben zavarják is a közforgalmat, illetve döntően bűncselekményből, illetve ismeretlen forrásból származó, olykor az egészségre is káros élelmiszereket árulnak.

A Demokrata korábban helyszíni riportban számolt be arról, hogy a Városligetben lejárt szavatosságú gyógyszereket árultak, valamint hóesésben, a szabad ég alatt palacsintát sütöttek. Az indoklás szerint a leghatékonyabb fellépési mód az elkobzás, ez azonban csak szabálysértési eljárás keretében lehetséges.

A szabálysértési törvény módosításának legfontosabb passzusa, hogy a közterületeken való életvitelszerű tartózkodást jogellenessé nyilvánítja.

– Mivel az úgynevezett tilalmi zóna kijelölése csak a Fővárosi Önkormányzat joga lett volna, ezért – miután néhány kerületi polgármesterrel és képviselőtársammal erről megállapodtunk – benyújtottunk egy módosító javaslatot, hogy a kerületi önkormányzatok ne legyenek ettől a jogtól megfosztva – magyarázta Papcsák Ferenc.

Nem arról van tehát szó, hogy a hajléktalanok egyáltalán nem használhatják a közterületeket, csupán életvitelszerűen nem lehetnek ott. Kérdésünkre, hogy egy teljes kerület tilalmi zónává minősíthető-e, úgy válaszolt, hogy a tiltás csak egyes meghatározott területeken és csak a közrend, a közbiztonság, a közegészségügy és a kulturális érdekek védelme érdekében rendelhető el. Ha valaki ilyen közterületen életvitelszerűen tartózkodik, az szabálysértést követ el, ami feljelentést von maga után. Ha hat hónapon belül valakit két alkalommal jogerősen elmarasztaltak, akkor elzárással is büntethető. Szintén elzárással büntethető az, aki illegálisan építményt – standot, bódét, viskót – emel.

Lass Gábor