Medgyasszay László és Almássy Kornél MDF-es politikusok 63 forintos termelői áron kínáltak tejet a vásárlóknak szombaton a XI. kerületi MDF-piacon. Medgyasszay László elmondta, a városi emberek úgy segíthetnek a vidéki gazdákon, hogy egészséges magyar élelmiszereket vásárolnak, vagy ha reggeli italok helyett igazi magyar tejet isznak.

Ezzel egy időben a tiltakozó gazdák képviselői újabb kísérletet tettek a tárcával való megegyezésre, ám a megbeszélésen nem sikerült egyezségre jutni, így a demonstrációk hétfőn tovább folytatódtak. A gazdák körgyűrűt vontak Budapest bevezető útjainál. A Fóti úton 15 traktor és munkagépek zárták le a Budapestről kifelé tartó sávot. A hétfői naptól a rendőrök megtiltották a szabadon maradt sávban a gyalogosok közlekedését, mert a múlt héten Soltnál szimpatizánsok az üres sávban lassan ballagva bénították meg a forgalmat. A Baranya és Tolna megyeiek együtt tüntettek, a 6-os számú főúton mintegy harminc gépjárműből álló konvoj indult Budapest irányába. Veszprémben a sertéstenyésztők és tejtermelők traktorokkal három helyszínen lezárták a fél útpályát.

Csongrád megyében az elmúlt héthez képest duplájára nőtt azon helyszínek száma, ahol az agrártüntetők megjelentek gépjárműveikkel. A Fejér megyeiek közül többen úgy döntöttek, a Parlament elé vonulnak, ahol méltányossági tejárat, piacvédelmi intézkedéseket, az áfatörvény módosítását, az európai uniós csatlakozás utáni időszak uniós és nemzeti támogatásaival kapcsolatos konkrét tájékoztatást, a magyar agrárium versenyképességéhez szükséges feltételek megteremtését követelik, valamint átgondolt kormányzati és piacvédelmi intézkedéseket várnak. Egy Bács-Kiskun megyei gazda a Demokratának elmondta, a lakosság egyre erősödő biztatása, a gazdák összefogása és szervezettsége mellett az elkövetkezendő napokban az 1990-es taxisblokádhoz hasonló országos szintű demonstráció is kialakulhat.

A Békéscsabától mintegy 30 kilométerre lévő Medgyesegyházán egy 49 éves gazdálkodó saját kezűleg vetett véget az életének, felakasztotta magát. Lapzártakor az első, meg nem erősített hírek szerint a gazdaságában felhalmozódott adósságok, a házára felvett jelzáloghitel, a kilátástalan mezőgazdasági helyzet vezetett odáig, hogy végső megoldásként a halált választotta. Ismerősei szerint jó kedélyű parasztember volt, ezért értetlenül állnak a történtek előtt. Az elmúlt években nem ez volt az első eset, hogy gazdák a rájuk nehezedő reménytelenségből nem találnak más kiutat, csak az öngyilkosságot.

G. Ku­rucz