A Szlovákiából érkező, jelentősebb észak-magyarországi folyók mentén a legmagasabb, tehát harmadfokú készültséget rendelték el: a Bódván és a Sajón rekordvízállásra számítanak a vízügyi szakemberek.

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője miskolci sajtótájékoztatóján délelőtt katasztrofálisnak minősítette a megyei árvízhelyzetet. Rácz Miklós hangsúlyozta: a Sajón, a Bódván és a Hernádon egyszerre alakult ki árhullám, vélhetően minden eddigit meghaladnak majd a vízszintek. A szakemberek felkészültek a települések esetleges kitelepítésére is – tette hozzá.

Országszerte több mint kétezer embert telepítettek ki eddig az áradások és esőzések miatt – Szikszón olyan hirtelen áradt a Vadász-patak, hogy elöntötte a kórház alsó szintjét és több házat is. A tűzoltók csónakokkal mentették az embereket a helyenként derékig érő vízből, a kórházi betegeket pedig az emeletre telepítették át. Sátoraljaújhelyen 700 ember került veszélybe. Boldváról 150, Emődről 29, Beretről pedig 30 embert kellett kitelepíteni. A térségben félezer ház van veszélyben. A katasztrófavédelem homokzsákokat, szivattyút, fáklyákat, pokrócokat, víztisztító berendezést küld, valamint a mentéshez terepjárókat juttat el a rendőrség és a pénzügyőrség a térségbe.

A hazánkban kialakult súlyos helyzetről itt olvashat részletesen: http://www.hirtv.hu/?tPath=/belfold/&article_id=324130