A veszprémi gyilkosság ügyében egyre elképesztőbb részletek kerülnek napvilágra. A legutóbbi információk szerint például a gyilkosság estéjén egy, vagy több szolgálaton kívüli rendőr is ott volt a helyszínen. Hogy milyen minőségben, azt egyelőre nem lehet tudni. Az STOP ezzel kapcsolatos megkereséseire Váradi Piroska, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője nem reagált. Bencze József országos rendőrfőkapitány viszont kijelentette: „hallgattak ki rendőrségi állományba tartozókat tanúként a veszprémi gyilkosság ügyében”. A STOP információi szerint egy rendőr az enyingi társasággal tartózkodott a Patrióta lokálban, más lapok arról írnak, hogy a rendőrök vendégként, illetve biztonsági őrként voltak jelen.

A rendőri jelenlét több kérdést is felvet. Egyebek mellett azt, hogy az ott tartózkodók miért nem léptek fel a támadók ellen. A hatályos jogszabályok szerint ugyanis egy szabadidős rendőrnek szükség esetén azonnal szolgálatba kell helyezni magát. Egy késelés pedig vélhetően ebbe a kategóriába tartozik. Ettől függetlenül az ott lévő rendőrök az eddigi információk szerint nem tettek semmit. Nem avatkoztak közbe, meg sem próbálták megakadályozni a tragédiát.

Bencze József hétfőn egy budapesti sajtótájékoztatón ennek kapcsán arról számolt be, hogy vizsgálatot rendelt el, amely várhatóan a héten lezárul. A személyi felelősséget firtató kérdésekre annyit mondott: a vizsgálat eredményének birtokában „annak megfelelő intézkedést tesznek”.

Az ügyészség megérti a rendőröket

A STOP kíváncsi volt arra, hogy a Központi Nyomozó Főügyészségnek mi a véleménye arról, hogy a rendőrök a törvényi kötelezettség ellenére sem helyezték magukat szolgálatba. Keresztes Imre, az ügyészség vezetője a rendőri felelősséget felvető kérdésre azt válaszolta: „a szolgálatba lépés előfeltétele az intézkedésre alkalmas állapot. Szabály továbbá, hogy úgy kell megkezdeni az intézkedést, hogy azt eredményesen be lehessen fejezni. Kérdés, hogy az esetlegesen ott tartózkodó 1-2 rendőr mennyire tudta volna eredményesen befejezni az intézkedést.”

Keresztes Imre ezzel arra utalt, hogy mindössze néhány rendőrnek kellett volna fellépni a 27 fős banda ellen, ami vélhetően nem lett volna könnyű feladat; még az is lehet, hogy nem tudták volna eredményesen befejezni az akciót. Ami az állapotukat illeti, előfordulhat, hogy valamilyen mértékben ittasak voltak, azaz az állapotuk esetleg valóban nem tette őket intézkedésre alkalmassá. Vagyis, ha így történt, tulajdonképpen helyesen jártak el, amikor nem avatkoztak közbe. Az viszont érthetetlen, miként lehet, hogy telefonálni, rendőri segítséget hívni sem állt módjukban.

A felelősség kérdése így is felvetődik, különösen annak fényében, hogy mások nem gondolkodtak túl sokat, amikor meglátták a verekedést.

Vilovski megtette, amit a rendőrök nem

Uros Vilovski, az MKB Veszprém kézilabdázója például előbb elállta a támadók útját a lépcsőn, így megakadályozva azt, hogy a támadók a Cozma segítségére sietők testi épségében további károkat tegyenek. Majd amikor már nem bírta a nyomást, magára hívta a késelők figyelmét, és elcsalta őket a helyszínről.

Az ügyben nemcsak a rendőri jelenlét számít több mint problémásnak. Korábban kiderült az is, hogy a veszprémi rendőrök félretájékoztatták az országos rendőrfőkapitányt a körözés kiadásáról – amit ráadásul csak 16 órával a gyilkosság után rendeltek el. Érdekes az is, hogy mind a Fejér, mind a Somogy Megyei rendőr-főkapitányság határozottan cáfolja az enyingi bűnbanda létezését – holott azt már számos forrás megerősítette, köztük a siófoki polgármester és egy volt bandatag.

Bencze József egyébként belső vizsgálatot rendelt el a korábban a megyei hatóságok által „mendemondának” titulált bűnbanda tavalyi erődemonstrációjával, felvonulásával kapcsolatban. A vizsgálat arra keresi a választ, hogy 2008 nyarán hogyan vonulhatott végig Siófokon egy 150-200 fős társaság. Kérdés továbbá, hogy a rendőrségnek volt-e információja a felvonulásról, és ha igen, milyen intézkedéseket tettek az ügyben. A vizsgálat eredménye a héten várható.

Mint a STOP megtudta, Központi Nyomozó Főügyészség a fentiek ellenére sem nyomoz ez ügyben. „Sajtóértesülések alapján nem nyomozhatunk. Akkor nyomozhatnánk, ha bűncselekmény gyanúja merült volna fel. A gyanúhoz megalapozó adatok kellenek, ilyen például egy feljelentés vagy egy bejelentés; a médiaértesülés nem gyanút megalapozó adat. Amennyiben lesz olyan, aki feljelentést tesz az ügyben, akkor kivizsgáljuk. Hozzáteszem, van olyan, magas beosztású személy, aki tehetne feljelentést” – mondta el Keresztes Imre.

(STOP)