Bencze József országos rendőrfőkapitány az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának ülésén, melyen a testület a rendészeti minisztert hallgatta meg, azt mondta, hogy órákkal korábban is kiadhatta volna már a körözést a rendőrség múlt vasárnap a veszprémi gyilkosság elkövetői után, csak nem találtak rá az illetékes bíróra.

A Veszprémi Városi Bíróság elnöke, Dr. Gyenizse Zsolt azonban tételesen cáfolta a körözés kiadásában való késlekedésre adott rendőrségi magyarázatot.

Elmondása szerint az ügyeletes bíró elérhető volt, telefonja igazolhatóan be volt kapcsolva. Ráadásul – más ügyből kifolyólag – még a bíróságon is tartózkodott. Hozzátette: a bírói ügyeleti beosztást mind a városi, mind a megyei rendőrség, valamint az ügyészségek is időben megkapják. A beosztáson az ügyeletes bíró telefonszáma és címe is szerepel. Az ügyeletes bíró az eseményről a médiából szerzett tudomást, az első hivatalos megkeresését pedig az ügyészségtől kapta, a késő délutáni órákban. A rendőrség sem őt, sem a bíróság központi telefonját nem hívta, a portai telefonközpontba nem futott be tőlük hívás – mondta el a városi főbíró.

Az elfogatóparancsot csak a hivatalos megkeresés után tudta kiadni a bíró, akinek később, már késő éjszaka újra be kellett mennie a bíróságra – akkor már rendőrautóval – hogy a harmadik európai elfogatóparancsot is kiadja.

Eltemették Marian Cozmát

Örök nyugalomra helyezték pénteken Bukarestben Marian Cozmát, a Veszprémben meggyilkolt román kézilabda-játékost.

A nap folyamán több mint ezren vettek búcsút az MKB Veszprém egykori játékosától, mind a Dinamo Bucuresti sportklub termében felállított ravatalnál, mind a Doamna Ghica ortodox templomban tartott gyászszertartás alkalmával, mind pedig a Pipera temetőben, ahol végső nyugalomra helyezték nagyszülei sírja mellé a tragikus körülmények között életét vesztett fiatalembert.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök gyásztáviratban fejezte ki együttérzését Marian Cozma tragikus halála miatt a román kézilabdás családjának és Emil Boc román kormányfőnek pénteken.

A népes gyászmenet, – amelyet egy koszorúkkal és virágokkal telerakott teherautó is kísért – a családi háztól indult a délelőtti órákban. Először Cozma volt romániai csapata, a Dinamo Bucuresti sportklub székhelyénél állt meg, ahol a meggyilkolt sportolót felravatalozták. Ott szurkolók, jelenlegi és volt neves román sportolók várták, hosszas tapssal fogadták. A koporsót egykori csapattársai emelték ki az autóból, mindannyian Marian Cozma képét ábrázoló trikót viseltek. A szurkolók ott róhatták le kegyeletüket a fiatal beállós emléke előtt.

Ajánlott cikkek

A koporsót péntek délben a bukaresti Doamna Ghica ortodox templomba vitték, ahol az épületben, valamint annak udvarán és az utcán mintegy ezerfős tömeg vett részt a megölt román kézilabdázó gyászszertartásán.

A temetésen jelen voltak a veszprémi csapat tagjai a városi önkormányzati vezetőkkel együtt. A templomhoz való megérkezésükkor a gyászoló tömeg hosszan tartó tapssal fogadta őket.

Cozmát a Pipera temetőbe vezető végső útjára is hasonló népes tömeg kísérte ki. A fájdalomtól összetört Petre Cozma, Marian édesapja, s az elhunyt édesanyja és testvére meghatottan fogadták a részvétnyilvánításokat. A temetőben a gyászmenet utolsó néhány száz méterén a Dinamo és a Veszprém játékosai (többek között Carlos Perez) közösen vitték Marian Cozma koporsóját a sírhoz. Ott a Dinamo szurkolói "Örökké szeretni fogunk!" kiáltással és az elhunyt nevének skandálásával búcsúztak egykori kedvenc sportolójuktól.

(HavariaPress, hirtv.hu, Népszabadság)