Bajor Zoltán egyrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettével gyanúsítható megalapozottan – áll a nyilatkozatban. A megalapozott gyanú szerint a Budapest VI. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 61. földszint 2. számú ingatlant bérlő Műárt Press Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2006. év március hónapban vételi szándékot jelentett be a Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata tulajdonában álló üzlethelyiségre. Az ingatlan értékesítésének folyamata 2008 januárjáig húzódott – olvasható a Központi Nyomozó Főügyészség keddi közleményében.

Az ügyészség tájékoztatása szerint ennek során Bajor Zoltán mint alpolgármester – egy közvetítő útján – 18 millió forintot kért a kft. képviselőjétől annak fejében, hogy frakciójuk támogassa az ingatlannak a Műárt Press Kft. részére történő értékesítését, és így a képviselő-testületben többséget alkotó koalíció meghozza az erre vonatkozó döntést. Ezen időszak alatt Bajor Zoltán közvetítője többször felszólította a bérlő kft. képviselőjét a 18 millió forint kifizetésére – olvasható az ügyészség keddi nyilatkozatában.

Bajor Zoltán közvetítője – a VI. kerületi önkormányzat 2008. január 23-i képviselő-testületi ülése előtt – azt közölte a kft. képviselőjével, hogy a 18 millió forintnak a tulajdonosi bizottsági ülés megkezdéséig kell megérkeznie. Ebben az esetben a bizottsági ülésen, illetve az azt követő képviselő-testületi ülésen az ingatlan bérlő részére történő elidegenítése mellett szavaznak, ellenkező esetben az ingatlan elárverezése mellett döntenek. Bajor közvetítője azt is közölte a kft. képviselőjével, hogy a pénzt egy az ügyletbe bevont másik közvetítő személynek kell átadnia – véli az ügyészség.

Az ügyészség szerint ezen másik közvetítő 2008. január 23-án 14 óra körül telefonon arra kérte a kft. képviselőjét, hogy 16 óra előtt menjen el hozzá személyesen, és vigye magával a vesztegetési pénzt. A kft. képviselője időközben a Nemzeti Nyomozó Irodánál feljelentést tett, és a rendőrség által biztosított csapdapénzt tartalmazó táskával 2008. január 23-án 15 óra 30 perc körül megjelent a közvetítő Budapest V. kerületi irodájában, ahol a pénz átszámolása közben a rendőrség elfogta a tetten ért közvetítőt – szerepel a közleményben.

Bajor Zoltán a gyanúsításközlés ellen panasszal élt, vallomást tett, amelyben tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

(MNO)