A 2010-es tábor főbb témakörei a Kárpát-medencei magyar nemzetpolitika és a szórványmagyarság köré szerveződnek. A hét tematikus sátor (Előadósátor, Kézműves sátor, Keskeny út sátor, Szórványért sátor, Film- és borsátor, EMI- és társalgósátor, Művészsátor) és a Gyereksátor az idén is mindenki rendelkezésére áll, de aki ezzel sem elégszik meg, részt vehet a túrákon, sporttevékenységeken, táncházon és íjászkodáson is.

Politikusokat és egyéb neves előadókat várnak

Erdély legnagyobb nemzeti fesztiváljának programkínálata idén is bővelkedik olyan előadásokban, melyek segítenek eligazodni az erdélyi és Kárpát-medencei magyar köz- és poltikiai életben. Így kapnak helyet olyan poltitikusok az EMI-tábor második napján (csütörtökön), az Előadósátrában, mint Máté András Levente (RMDSZ) parlamenti képviselő, jogász, Farkas Csaba (SZNT) a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés Házbizottságának elnöke, Ilkei Ferenc (RMDSZ) Vargyas polgármestere, Nagy Pál (EMNT), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács udvarhelyszéki elnöke, Tamás Sándor (RMDSZ), a Kovászna Megyei Tanács elnöke és Tulit Attila (MPP) sepsiszentgyörgyi megyei tanácsos. Az ő közreműködésükkel kerül napirendre a magyar nyelvhasználat ügye, valamint a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlések lehetőségei, kudarcai és eredményei.

Szombaton (augusztus 14.) Vona Gábor pártelnök beszél majd a Jobbik elért sikereiről és terveiről, mely végén a résztvevők feltehetik kérdéseiket is. E nap záróelőadása pedig a „Regionalizmus és/vagy autonómia?” címet viseli, melyen jelen lesz Bodó Barna politológus, Izsák Balázs a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke és Mezei János (MPP), Gyergyószentmiklós polgármestere.

A VI. EMI-tábor utolsó napján (vasárnap) sem maradunk azonban érdekes témák nélkül! Két órától Kövér László (FIDESZ), a Magyar Országgyűlés elnöke látogat el a rendezvényre, ahol az új magyar kormány nemzetpolitikai terveiről kérdezhetik majd az érdeklődők. És ugyancsak vasárnap 16:00 órától kerül sor a „Merre tovább Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács?” című előadásra, melyre a szervezők meghívták Toró T. Tibort az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnökét és Kovács Csabát az EMNT ügyvezető igazgatóját is.

A politikai szereplőkön túl azonban – a teljesség igénye nélkül – olyan személyek is megfordulnak az öt nap során az EMI-táborban, mint Vetési László szórványlelkész, Raffay Ernő történész, Bajtai Erzsébet bukaresti magyar nagykövetasszony, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, Brassai Attila professzor, Ervin atya, Orbán Péter, Solomon Adrián a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke, Nyisztor Tinka néprajzkutató, Pozsony Ferenc néprajzkutató, Csép Sándor médiaszakember, Sipos Gábor történész, Mandics György író, Vincze Gábor történész, Takaró Mihály irodalomtörténész, Kincses Előd ügyvéd, Csath Magdolna közgazdász, Zétényi Zsolt jogtörténész, Berecz András mesemondó, és még sokan mások. Az előadók teljes névsorát és a különböző sátrak programjait megtalálhatják a www.emitabor.hu/erdely honlapon.

A nap végén nem maradhatnak el a fergeteges koncertek sem, így léphet a VI. EMI-tábor zenei színpadára a NemEz, a Beatrice, a Hungarica, a Stratégia, a Kárpátia, az Ismerős Arcok, az Avatar, az Edda, a Dalriada, a Piramis, a Transylmania, a Depresszió és a No Sugar zenekar.

Belépők, szállások és buszos utazás

Tekintettel arra, hogy az EMI-táborokban nagyon sok fiatal megfordul, a szervezők igyekeztek – a gazdasági válság ellenére is – nem túlzottan emelni az árakat. Így az öt napra szóló belépő (augusztus 11-15.), mely tartalmazza a sátorhelyet és az összes programon való részvételt, az idén 85 lejbe kerül, míg egy napra egy fő 19 lejt fizet.

Idén is lesz lehetőség házak, szobák bérlésére mindazoknak, kik nem szeretnének sátorban aludni. A tábor környékén lévő kulcsos házaknak ára 40-60 lej/fő/éjszaka. Aki szeretne élni ezen lehetőséggel, bátran érdeklődjön a 0743 030628-as vagy a 0740 960072-es telefonszámokon, esetleg írjon e-mailt az emitabor@yahoo.com címre.

Azok akik, az anyaországból érkeznek, megtehetik azt szervezetten, buszos utazás keretében, hiszen idén is indul autóbusz augusztus 10-én Budapestről a VI. EMI-táborba, melyek egészen a táborig szállítják a szórakozni vágyókat. Aki egyéb részletekre is kíváncsi az utazással kapcsolatban, látogasson el a www.emitabor.hu/erdely oldalra (Buszos utazás Belső-Magyarországról cím alatt), vagy hívja a 0620-994 2217-es telefonszámot.

Aki egyéb részleteket szeretne megtudni a rendezvényről vagy annak programkínálatáról, látogasson el az EMI-tábor honlapjára, melyet érdemes rendszeresen figyelni, hiszen egyre inkább végleges lesz Erdély legnagyobb nemzeti táborának programja!