Az országjárás tizenkettedik eseményén Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kétszáz fős hallgatóság előtt ismertette a megújult fejlesztéspolitika részleteit.

Az államtitkár hangsúlyozta: az Új Széchenyi Terv reményt ad és lehetőséget kínál minden magyar számára. Az országjárás célja az, hogy a vidéken élők is értesüljenek a számukra kedvező változásokról. Érdemi párbeszéd és partneri viszony csak közvetlen találkozások útján alakulhat ki a döntéshozók és a magyar gazdaság motorját jelentő mikro-, kis- és közepes vállalkozások között. Mint kifejtette, a gyökeresen megújult fejlesztéspolitika révén áttekinthetőbbé, kiszámíthatóbbá és tervezhetőbbé válik a pályázás. A vállalkozók egyszerűbben és gyorsabban jutnak forráshoz, így bővül a foglalkoztatás és beindul a tartós növekedés.

Az Új Széchenyi Terv Nemzeti Programjai keretében Szegeden megvalósítani tervezett ELI lézer projekt nemcsak a hazai és nemzetközi tudományos élet, hanem a magyar nemzetgazdaság szempontjából is nagy lehetőség. A kutatási infrastruktúrafejlesztés legfontosabb hozadéka a tudástranszfer, amely a város térségét gazdasági, innovációs és tudományos központtá teheti. A Nemzeti Együttműködés Kormánya elkötelezett a program sikeres végrehajtása mellett, a megkezdett munka a tudósok, szakmai közösségek és gazdasági szereplők összefogásával teremt nemzetközi tekintélyt és elismertséget. Szeged térsége az erős egyetemi háttér és a vonzó idegenforgalmi adottságok miatt kiválóan alkalmas arra, hogy az Új Széchenyi Terv két kitörési pontja, az egészségipar és a turizmus terén is komoly beruházásoknak adjon otthont – mondta el Molnár Ágnes.

Az országjárás stratégiai együttműködő partnerei a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Vállalkozók Országos Szövetsége. A szegedi rendezvény a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség közös szervezésében jött létre.