Fotó: MTI/Mészáros János
Vincze Máté helyettes államtitkár (j) és Fejér Andor alpolgármester az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban kulturális programsorozat rendezvényén, Szolnok napján 2024. augusztus 31-én
Hirdetés

Vincze Máté, az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban kulturális programsorozat szolnoki helyszínén elmondta: felemelő érzés, hogy az ünnepségsorozat Szolnok város napjához is kapcsolódhat. Hozzátette: idén egybeesik Szolnok születésnapja és Magyarország európai uniós elnöksége.

A helyettes államtitkár szólt arról, hogy az 1100 millió forintból megvalósított program meghirdetésével a Kulturális és Innovációs Minisztérium nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy bemutassák, mit adott Magyarország Európának az elmúlt 1100 évben, és az Európai Unió polgárainak az elmúlt 20 évben.

A politikus Szolnokról szólva kiemelte, ez a város újra és újra „fantasztikus” fejlődésen ment keresztül. A szolnokiak a magyarság sorsfordító időszakaiban mindig hősiesen helyt álltak, nem ritkán hősi halált haltak, majd főnixmadárszerűen feltámadtak – fogalmazott.

Vincze Máté kitért arra is, hogy a várost 1075-ben említi I. Géza király egy oklevélben Zounok formában. Vélhetően Szolnok főispán nevét őrzi az archaikus név, aki Szent Gellért püspökkel együtt mártírhalált halt az 1046-os pogánylázadás során a keresztény értékek védelmében – tette hozzá. A török hódoltság előtt a sókereskedelem egyik virágzó központja volt Szolnok, majd a hódoltság alatti tetszhalott állapotából mint virágzó település támadt fel a reformkorban – idézte fel.

Korábban írtuk

Hozzátette: 1847. szeptember 1-jén megérkezett Pestről az első vonat, nem kisebb személyiségekkel, mint István főnádor, Széchenyi és Kossuth. Később az ünnepi beszédet az ékesszóló, karizmatikus Kossuth mondta – közölte. Szolnok szerepet játszott a huszadik század harcaiban, 1956-ban, a huszonegyedik században egy erős, újra fejlődő és újra sokat jelentő település lett – fűzte hozzá.

A „reformkori nagyság” időszakából származik a város több ikonikus kulturális centruma, mint például a több mint 2 milliárdos kormányzati támogatással tavaly megújult Szolnoki Művésztelep, vagy a 6 milliárdos támogatásból megújult Szolnoki Szigligeti Színház – sorolta.

Az eseményen az idén 949 szeletes, fehércsokoládés-gyümölcsös ízű Szolnok tortáját kóstolhatták meg a jelenlevők.

Mohácson és Komlón augusztus 30. és szeptember 1. között, Szolnokon augusztus 31-én várja a közönséget az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban kulturális programsorozat. Szolnokon a Szolnok Napjához csatlakozva vehetnek részt augusztus 31-én az érdeklődők a kulturális programsorozaton, amelynek kínálatában kiállítás, színház, cirkusz- és táncművészeti előadás, filmvetítés, kézműves foglalkozás, hungarikum játéktér és a magyar konyha remekeit kínáló gasztrobusz is szerepel.

A Nemzeti Művelődési Intézet Hungarikum játéktere a Hild János téren várja az érdeklődőket. A TiszapArt Moziban az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet mutatják be, a Szolnoki Szigligeti Színház színpadán Petőfi Sándor A helység kalapácsa című hőskölteménye elevenedik meg a Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Magyar Drámai Színház társulatának előadásában, Vidnyánszky Attila rendezésében.

A teljes kulturális programkínálat a Kultura.hu/mimagyarok oldalon olvasható. A programsorozat a KIM és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.