A városrészben korábban külön rendeletben szabályoztak egyes eseteket, így a játszótéri dohányzás és a közterületi szeszesital-fogyasztás tilalmát, a zajvédelmet és az állattartási szabályokat; a január 1-jén hatályba lépő rendelet azonban ezek mellett több új elemre is kiterjed.

A kerület tájékoztatása szerint életszerűbbé válnak a kutyasétáltatás szabályai, így például nem kell este 9 óráig várnia annak, aki a Tóth Árpád sétányon szeretné futtatni kutyáját, ezután a közvilágítás bekapcsolásától használható a terület. A rendelet mellékletében felsorolják azokat a kutyafajtákat, amelyeket kötelező szájkosárral sétáltatni. Egyebek mellett ez vonatkozik a dobermannra, a kaukázusi juhászra, a kuvaszra, a német juhászkutyára, a pitbull terrierre, a rottweilerre, valamint ezek keverékeire.

A szabályozás kimondja, hogy a városrész egész területén tilos galambokat etetni, illetve a kutyák ürülékének eltávolításáról azonnal gondoskodnia kell a sétáltatónak.

A rendelet a korábbiak szerint szabályozza a zajvédelmet is, vagyis este 10 és reggel 7 óra között tilos hangoskodással zavarni a lakókat.

A közterületek állapotának megóvása érdekében tilos a műtárgyak, emlékművek, szobrok, utcabútorok, lépcsők, szökőkutak nem rendeltetésszerű használata, vagyis az ezeken való gördeszkázás, görkorcsolyázás, rollerezés, kerékpározás, „falmászás”, továbbá a parkour, azaz az utcai tereptárgyak „leküzdése”.

A szabályozás új eleme, hogy megtiltja az életveszélyes helyekre való kimászást, eszerint több építmény tetejére nem szabad felmászni, illetve a korlát mögé menni. Ez vonatkozik az Alagút tetejére, a Gellérthegy szikláira, a Bécsi kapu tetejére, valamint a Várfal mellvédfalára.

Aki a rendeletben foglalt tilalmakat megszegi, 50 ezer forintig terjedő pénzbírságot kaphat.

(MTI)